Erik Lindborg (KD) är vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Region Blekinge/SVT

Moderatkonflikt hotar att upplösa Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Maktstriden inom Moderaternas regiongrupp splittrar Alliansen, hotar att upplösa samarbetet och riskerar att orsaka en politisk kris. 

Det framgår i ett internt utskick från Kristdemokraternas gruppledare Erik Lindborg.

Moderaterna i Region Blekinge skakas av en intern maktstrid, där hälso- och sjukvårdnämndens ordförande Emma Stjernlöf (M) krävs på sin avgång av det egna partiet. Nyligen isolerades hon också av från allt internt partiarbete.

SVT Nyheter Blekinge har sedan tidigare rapporterat om att den interna striden även skapat splittringar inom Alliansen och bristande förtroende för regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M).

Maktstriden i region Blekinge

Hotar att upplösa Alliansen

I en intern skrivelse till Allianskollegorna kritiserar nu Erik Lindborg (KD) Moderaternas konflikthantering och menar att den hotar samarbetet inom Alliansen.

Gruppledaren efterfrågar ett möte mellan respektive distriktsordförande och gruppledarna inom Alliansen, för att hitta en gemensam väg för ett fortsatt samarbete.

”Om detta skulle visa sig omöjligt återstår att upplösa Alliansen i Regionen med minsta möjliga skada för våra respektive partier”, skriver Erik Lindborg.

– Jag skrev det här för att betona hur viktigt det är att situationen löser sig. Konflikterna har inte påverkat det politiska arbetet än, men det finns risk att de gör det, säger Erik Linberg till SVT.

Vad har du fått för reaktioner på skrivelsen? 

– Alla Alliansgruppledare har varit positiva till att ställa upp på ett möte inom en snar framtid för att försöka komma fram till en lösning. Vi ska bara hitta en tid för mötet.

Stjernlöf utestängd från möte

Lennarth Förberg och Lars Karlsson, gruppledare för Centerpartiet, har bjudit in gruppledarna och Alliansgruppen i hälso- och sjukvårdsnämnden till ett möte under måndagskvällen.

Emma Stjernlöf är inte inbjuden till mötet, vilket Erik Lindborg menar kommer förstärka splittringen inom gruppen – och meddelar att han därför inte kommer att närvara vid mötet.

SVT söker Lennarth Förberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet