Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lennarth Förberg (M) om den kritik som riktats mot honom. Foto: Region Blekinge

Moderatledaren om Alliansens kritik: ”Blev chockad och ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Lennarth Förbergs (M) ordförandeskap riskerar att förstöra Alliansens samarbete i Region Blekinge. Det var budskapet i ett brev som Allianskollegorna skickade till Moderaternas riksorganisation.

Nu kommenterar Lennarth Förberg kritiken.

Under lördagen kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att gruppledarna för Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet i Region Blekinge vänt sig till Moderaternas riksorganisation, med kritik mot Lennarth Förbergs ledarskap.

”Vi ser risken att Alliansen i Region Blekinge faller sönder med det nuvarande Moderata ordförandeskapet i Regionstyrelsen,” skrev de i brevet, som skickades i juni 2020.

”Tog några dagar att återhämta mig”

Lennarth Förberg fick kännedom om brevet först när riksorganisationen kontaktade honom i september.

– Jag blev chockad och ledsen. Det tog mig några dagar att hämta mig från den överraskningen. Det var ingen som talade om för mig att brevet skickats i juni, säger Lennarth Förberg.

Enligt Erik Lindborg, gruppledare för KD, var det samarbetssvårigheter med Förberg som fick gruppledarna att vända sig till partistyrelsen för hjälp.

– Jag uppfattar att vi hade, och har, ett gott samarbete inom Alliansen. Det bekymrar mig att man inte lyfte synpunkterna med mig. Jag trodde att vi hade den relationen, säger Lennarth Förberg.

Har brevet fått dig att agera annorlunda i ditt ledarskap?

– Nej, egentligen inte. Brevet innehåller ingen sakkritik, så det finns inte mycket att gå på. Men jag försöker var mer uppmärksam på signaler från de andra partierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet