Erik Lindborg, gruppledare för Kristdemokraterna, och Lennarth Förberg (M), regionstyrelsens ordförande.

Brev avslöjar Allianskollegornas missnöje med Förberg (M)

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett missnöje med regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) även bland Allianskollegorna. Konflikten har pågått länge, framgår av ett dokument som SVT tagit del av.

Mitt under pandemin skakas Moderaterna i Region Blekinge av en maktstrid.

Den 22 december avslöjade SVT Nyheter Blekinge att regionrådet Emma Stjernlöf (M) internt uppmanats att avgå. Orsaken uppgavs vara en sedan länge ansträngd arbetssituation mellan henne och gruppledaren Lennarth Förberg.

Sedan dess har Stjernlöf stängts av från sina politiska uppdrag. Enligt uppgifter till SVT utreds alternativet att utesluta henne ur partiet.

Dömer ut ledarskapet

Gruppledarna för övriga Allianspartier i regionen – Lars Karlsson (C), Erik Lindborg (KD) och Nils-Ingmar Thorell (L) – ifrågasatte redan i somras Lennarth Förbergs ledarskap.

I ett brev från juni 2020 till Gunnar Strömmer, partisekreterare för Moderaternas riksorganisation, skriver de: ”Vi ser risken att Alliansen i Region Blekinge faller sönder med det nuvarande Moderata ordförandeskapet i Regionstyrelsen”.

Samtidigt ber de om hjälp att lösa situationen och framhåller att de vill att Moderaterna behåller ledarskapet och hanterar problemen internt.

”Behövdes en förändring”

Erik Lindborg, gruppledare för Kristdemokraterna, menar att samarbetet inom Alliansen försämrades när den tidigare ordförande för regionstyrelsen, Alexander Wendt, ersattes av Lennarth Förberg.

– Det handlar mycket om personkemi. Jag var personligen missnöjd med samarbetet och kände att det behövdes en förändring.

Ville ni att Förberg skulle avgå?

– Nej, utan snarare att han skulle ändra sitt beteende, säger Erik Lindborg.

Saknar du förtroende för Förberg?

– Jag vill inte uttrycka mig så drastiskt. Det gjordes försök att förbättra samspelet och det har blivit något bättre. Men vi har väldigt olika uppfattningar gällande förtroendet för Emma Stjernlöf, vilket är en stor fråga.

Centerpartiets gruppledare Lars Karlsson framhåller att åsikten kring Förbergs ledarskap är hans egen, och inget partiets regiongrupp står bakom.

– Jag vill vara tydlig med att det är jag personligen som skrivit under brevet, säger han. 

”Inte längre hennes gruppledare”

I ett meddelande till SVT skriver Lennarth Förberg:

”Jag kommenterar av grundmurad princip inte andra partier eller deras medlemmar. Det är fel att tala om en spricka i Moderaterna. Det är en person som ställt sig vid sidan av partiet och därmed också vårt arbete. Eftersom Emma lämnat gruppen är jag inte längre hennes gruppledare.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet