Nils Ingmar Thorell (L) och Erik Lindborg (KD) reagerar på SVT Nyheter Blekinges avslöjande om avgångskravet mot regionrådet Emma Stjernlöf. Foto: SVT

Allianskollegan försvarar Stjernlöf: ”Sköter sitt jobb på ett utmärkt sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Region Blekinge har krävt att regionrådet Emma Stjernlöf (M) lämnar sitt uppdrag som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Den nyheten har fått Allianskollegan och gruppledaren Erik Lindborg (KD) att reagera kraftigt.

– Hon sköter sitt jobb i nämnden på ett utmärkt sätt med ett starkt stöd från oss övriga i Alliansgruppen, säger Erik Lindborg (KD).

I en skrivelse undertecknad av den moderata gruppen i Region Blekinge har regionrådet Emma Stjernlöf uppmanats att lämna ordförandeposten i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon själv har meddelat att hon inte tänker avgå, och får nu stöd av vice ordföranden i nämnden, Erik Lindborg (KD).

– Hon har inte misskött hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon jobbar hårt och jämt, en riktig iller. Och enligt min uppfattning har hon en bra relation med tjänstemännen också, säger Erik Lindborg (KD).

Maktstriden i region Blekinge

Erik Lindborg är gruppledare för Kristdemokraterna. Han själv säger att det vore ”tragiskt” om Emma Stjernlöf avgick och menar att sprickan måste vara en ”intern moderat sak”.

– Det är inte så många i Moderaterna som sitter i Hälso- och sjukvårdsnämnden och vet vad hon sysslar med där. Jag skulle inte klara av att ersätta henne, kan jag säga. Så jag hoppas ingen får uppfattningen att ingen tycker att hon gör ett bra jobb, säger Erik Lindborg.

L: ”De måste lösa det”

Liberalerna, som också de sitter med i Alliansstyret, är oroade över situationen som uppstått. Gruppledaren Nils Ingmar Thorell (L) är tydlig med att de inte står bakom avgångskravet.

– Det är Moderaternas grupp som ställt det kravet, det är inte vi andra. De måste lösa det, det är det budskapet jag har gett till dem, säger han.

Han menar att det funnits en långvarig konflikt mellan regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg och Emma Stjernlöf, och att den är en bidragande anledning till avgångskravet.

– Det är inte bra när regionstyrelsens ordförande inte har förtroende för den viktigaste nämndsordförandeposten i regionen. Jag tycker att man från början kanske borde varit starkare i sitt stöd till Emma, om man nu inte tycker någon åstadkommer det man velat. Sen kanske inte hon varit mottaglig för det.

Hur viktigt är det att konflikten löser sig?

– Det är väldigt viktigt, det är en förtroendefråga.

C: ”Interna angelägenheter”

Lars Karlsson (C), gruppledare för Centerpartiet, vill inte uttala sig i detalj om avslöjandet.

Lars Karlsson (C), gruppledare för Centerpartiet. Foto: SVT

– Detta är ett internt problem inom Moderaterna och de får se till att lösa det. Jag vill inte spekulera i vilka konsekvenser det kan få annars just nu, vi är inte där än, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet