Emma Stjernlöf (tv) uppmanas av sina partikollegor att lämna flera tunga uppdrag. Regionrådet Lennarth Förberg vill inte kommentera avgångskravet. Foto: SVT

Moderaternas krav på egna regionrådet: Avgå

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Region Blekinge har tröttnat på sitt eget regionråd Emma Stjernlöf.

I en intern skrivelse uppmanas hon att lämna tunga uppdrag efter samarbetsproblem med både tjänstemän och partivänner.

Sprickan kan få långtgående politiska konsekvenser då Alliansen styr med knapp majoritet.

Enligt flera källor med insyn i den politiska ledningen är splittringen nu total mellan Moderaternas regiongrupp och regionrådet Emma Stjernlöf. Stjernlöf, som i dag bland annat leder den tunga hälso- och sjukvårdsnämnden, kallades under hösten till flera interna samtal där kritik fördes mot hennes sätt att arbeta tillsammans med andra partivänner, kollegor i en styrande Alliansen i Region Blekinge – och mot tjänstemän.

Allra mest ansträngd är relationen till regionrådet och gruppledaren Lennarth Förberg.

Maktstriden i region Blekinge

– Det är en intern process i vårt parti och det är ingenting jag kan kommentera, säger han och hänvisar till distriktets ordförande Roger Fredriksson.

Inte heller han vill uttala sig om krisen i partiets regiongrupp.

– Jag kommenterar inga interna händelser eller frågor.

Kan få politiska följder

Enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar förvärrades konflikten efter höstens möten och när regiongruppen tillsammans med delar av distriktsledningen uppmanade henne i en undertecknad skrivelse att lämna ordförandeuppdraget blev Emma Stjernlöf sjukskriven.

Som kompensation skulle hon dock få behålla platsen i regionfullmäktige och i regionstyrelsens arbetsutskott (RSAU), uppger flera källor till SVT. 

– Internt har hon också gjort klart att hon inte tänker lämna några uppdrag alls. I så fall stannar hon hellre som politisk vilde, säger en person med insyn i regionstyret.

Om Stjernlöf – trots den interna kritiken – sitter kvar kan beslutet få betydande politiska konsekvenser. I regionstyrelsen är i dag styrkeförhållandena jämna med sex röster för den styrande Alliansen och sex för oppositionen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Därutöver har Sverigedemokraterna tre platser.

Under tisdagen bekräftade Emma Stjernlöf SVT:s uppgifter och var tydlig med att hon sitter kvar.

– Jag tänker inte avgå, absolut inte, säger hon.

Påverkar samarbetet

Sprickan i M-styret är sedan en tid känd också hos Alliansens ledande företrädare i övriga partier. Och den har redan påverkat det politiska samarbetet.

– Det är klart att det försvårar för oss. Men i första hand är det ett problem för Moderaterna och så har det varit ganska länge nu, säger en källa.

Att Emma Stjernlöf tidigare under mandatperioden hamnat på kollisionskurs med ledande tjänstemän blev känt i samband med att den tidigare sjukhuschefen Lars Almroth sparkades i maj 2019.  Bakgrunden då var att Lars Almroth fick nog och markerade när Stjernlöf ska ha skyllt sjukhuspersonalens missnöje på tjänstemän, något SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet