Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, och Roger Fredriksson (M), Moderaternas Blekingeordförande. Foto: SVT

Uppgifter: Moderaterna utreder uteslutning av Stjernlöf

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Blekinge har tröttnat på regionrådet Emma Stjernlöf – som trots uppmaningar att avgå väljer att sitta kvar.

Partidistriktets nästa steg blir att lämna över ett uteslutningsärende till Moderaternas centrala organisation, erfar SVT. 

Även gruppledarna för övriga Allianspartier vädjar om hjälp från riksorganisationen.

Sprickan mellan regionrådet Emma Stjernlöf (M) och partikollegorna i Region Blekinge blir allt djupare. Det var den 22 december förra året som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja att Stjernlöf internt uppmanats att avgå och lämna sina förtroendeuppdrag. Orsaken var att arbetssituationen mellan framför allt henne och gruppledaren Lennarth Förberg redan då varit ansträngd under en längre tid.

Men Stjernlöf – som nu stängts ute från allt politiskt arbete – har hela tiden valt att ignorera partiets uppmaningar och krav, och i stället konsekvent meddelat att hon har för avsikt att stanna på posten som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Samtidigt har hon polisanmält en partikamrat för att ha brutit mot sekretessen kring hennes egen sjukjournal.

– Jag kommer att göra vad jag kan för att fullfölja mitt uppdrag som jag blivit vald till, var beskedet när SVT intervjuade henne så sent som i förra veckan.

Uppgifter till SVT: Har vänt sig till riksorganisationen

Emma Stjernlöf menar också att den kandidatförsäkran hon undertecknat inte har någon juridisk bärighet och att hon därför kan behålla sina förtroendeuppdrag för Moderaterna.

Men den hållningen accepteras inte av Moderaterna i Blekinge, som nu ska ha vänt sig till riksorganisationen.

Länsförbundet vill få till ett avslut på den uppslitande konflikten och begär nu därför att Stjernlöf utesluts ur partiet, erfar SVT Nyheter Blekinge.

Enligt flera källor till SVT har uteslutningsalternativet diskuterats i förbundsledningen den senaste tiden, något som länsordförande Roger Fredriksson dementerar:

– Där är vi inte än. Jag utgår från att vi ska kunna nå en konstruktiv lösning, och förväntar mig att Emma Stjernlöf följer den kandidatförsäkran hon skrivit på, säger han.

”Väldigt märkligt”

Emma Stjernlöf själv säger sig inte känna till att frågan om uteslutning väckts internt:

– Det är väldigt märkligt att man i ett demokratiskt parti kan rikta misstroende och skriva ett uteslutningsärende mot ett regionråd utan klara grunder. Det är fortfarande ingen som berättat för mig vad jag gjort fel, säger hon.

”Risk att Alliansen faller sönder”

Även gruppledarna för Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna i Region Blekinge har vänt sig till Moderaternas riksorganisation för hjälp med maktstriden. ”Vi ser risk att Alliansen i Region Blekinge faller sönder med det nuvarande Moderata ordförandeskapet i Regionstyrelsen.” skriver gruppledarna i ett mejl.

Samtidigt ber de om hjälp att lösa situationen och framhåller att de vill att Moderaterna behåller ledarskapet och hanterar problemen internt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet