Regionråd Emma Stjernlöf (M) Foto: Region Blekinge

Regionråd polisanmäler partivän – ska ha läckt sjukjournal

Uppdaterad
Publicerad

Moderattoppen Emma Stjernlöf har polisanmält en partivän som hon menar läst ur hennes sekretessbelagda patientjournal under ett internt partimöte.

– Det har varit rena trakasserier mot mig, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Under ett möte den 21 januari 2021 träffades politikerna som sitter i regionfullmäktige för Moderaterna i Blekinge ett möte för att bland annat diskutera förtroendet för regionrådet Emma Stjernlöf – som internt bland annat anklagats för samarbetssvårigheter och uppmanats att avgå.

Ur patientjournal

Efter mötet valde Stjernlöf att polisanmäla en partivän, vilket Sydöstran var först med att berätta.

Maktstriden i region Blekinge

För SVT Nyheter Blekinge utvecklar Emma Sjernlöf den bakomliggande orsaken till att hon polisanmält:

– Jag har gjort det eftersom jag upplevde att man på mötet pratade om vad jag hade sagt till min läkare. Det är uppgifter som inte finns någon annanstans än i en patientjournal eller i ett läkarutlåtande. Och båda de dokumenten råder det sekretess på.

Emma Sternlöf vill inte uppge vem det var som läste upp de känsliga uppgifterna, men SVT erfar att det handlar om att partikollegan ska ha refererat till uppgifter som stått i ett sjukintyg som lämnats in som underlag i samband med Stjernlöfs sjukskrivning.

Saknar förtroende

Under torsdagskvällen hade Moderaterna ett möte i regiongruppen och det framgick då att en majoritet saknar förtroende för Emma Stjernlöf.

När SVT Nyheter Blekinge når Stjernlöf under fredagsmorgonen är hon märkbart berörd av situationen.

– Jag är helt förtvivlad och jätteledsen. Jag har fortfarande inte fått till mig vad grunderna är och vad det här beror på. Den enda slutsatsen jag kan dra är att jag är ung kvinna med småbarn och att det tydligen inte ska gå att kombinera med ett politiskt uppdrag.

Kan du utveckla det?

– Det är svårt att gå in på det, eftersom jag i dag är rätt upprörd och ledsen. Det har varit klagomål om jag behövt lämna jobbet vid 17 för att hämta dottern när fritids stänger 17:30. Då har det varit skarpa synpunkter på det.

Hur skulle du beskriva sättet som du blivit behandlad?

– Rena trakasserier. Häxjakt. Hemskt. Det här är fruktansvärt. Det här är det bland det värsta jag varit med om.

Vad ska du göra nu?

– Jag vet inte. Jag måste få samla mig. Men jag fick ett jättestort stöd från mina väljare och drunknar i dag i meddelanden. Jag vill stå upp för alla dem som trodde på mig och som röstade på mig i valet. Jag vill kunna fullfölja mitt uppdrag.

Så i dagsläget känner du inte att du kommer att avgå efter det här?

– Nej.

”Bör avgå”

Distriktets ordförande Roger Fredriksson säger att Emma Stjernlöf bör avgå efter förtroendeomrösningen.

– Alla förtroendevalta moderater skriver på en kandidatförsäkran innan man ställer upp i val eller får tillträda en post hos oss. Då skriver man också under att om en situation uppstår där gruppen inte har förtroende så ska man avsäga sig sina uppdrag, säger Fredriksson till SVT Nyheter Blekinge.

Gällande polisanmälan kommenterar han den såhär:

– Jag deltog på det mötet och jag upplevde inte att det var någon som läste ur någon patientjournal. Det får stå för henne helt och hållet. Eftersom det teoretiskt sett skulle kunna bli en rättsprocess så tycker jag att jag ska vara lite försiktig med att säga mer i den frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet