Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roger Fredriksson, Moderaternas Blekingeordförande, och Emma Stjernlöf, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: SVT

Trots avgångskravet – inget kan tvinga bort Stjernlöf

Uppdaterad
Publicerad

Toppmoderaten Emma Stjernöf krävs på avgång från det egna partiet. Men själv har hon inga planer på att lämna sina uppdrag – och hon har lagen på sin sida.

Roger Fredriksson, Moderaternas ordförande i Blekinge, är tydlig med att han anser att partikollegan Emma Stjerlöf bör avgå efter den misstroendeförklaring som riktats mot henne.

– Hon har skrivit under en kandidatförsäkran, där en av punkterna är att om gruppen inte har förtroende för den enskilde som ledamot så ska man avsäga sig sina uppdrag, säger han.

Men regionrådet har inga planer på att avgå.

– Jag är vald av regionfullmäktige till regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, och det kan man inte tvinga bort mig ifrån. Den kandidatförsäkran jag skrivit på har ingen juridisk verkan, säger hon.

– Det har hon helt rätt i. Däremot är det moraliskt bindande. Så om man inte vill skada partiet följer man kandidatförsäkran, säger Roger Fredriksson.

Har lagen på sin sida

På vilka grunder folkvalda kommun- eller regionpolitiker kan avsättas styrs av kommunallagen, förklarar Helene Håkansson, kanslichef på Region Blekinge.

– Formellt sätt är det ledamoten själv som måste avsäga sig sitt uppdrag. Annars måste det handla om brottslighet eller att politikern inte skulle beviljas ansvarsfrihet. Någon annan formell möjlighet finns inte, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet