Emma Stjernlöf (M) berättar om konflikten inom Moderaterna i videoklippet Foto: SVT

Stjernlöf om M-bråket: ”Hoppas att jag är välkommen tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Emma Stjernlöf (M) krävdes på avgång från det egna partiet och stängdes av från allt internt partiarbete. Nu är det klart att hon fortsätter som ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden.

– Jag är väldigt lättad, säger Emma Stjernlöf till SVT Nyheter Blekinge.

Under onsdagen meddelade Moderaterna att Emma Stjernlöf sitter kvar som ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden och får återgå till att delta i Alliansens interna arete.

Beskedet kommer efter att Stjernlöf har fört samtal med Moderaternas länsordförande Roger Fredriksson.

Maktstriden i region Blekinge

– Att Roger – med partigruppens stöd – och jag har kunnat sätta oss ner och börjat prata, och se framåt, har varit avgörande för lösningen på konflikten. Det har varit bra och konkreta samtal, säger hon.

Känner du dig välkommen i Moderaterna?

– Ja, jag känner mig välkommen.

Hur har du påverkats av den här konflikten?

– Det har varit tufft och omtumlande. Jag är väldigt lättad och glad att vi har börjat prata med varandra.

”Ska jobba ihop gruppen”

Trots att Stjernlöf behåller sin post som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden hålls fortfarande utanför det interna partiarbetet, enligt Roger Fredriksson.

– Vi inleder en process internt där vi ska jobba ihop gruppen. Vi har gjort en färdplan framåt och slutpunkten är att hon så småningom är tillbaka i gruppen. Det har sagts många hårda ord men vi är överens om att lägga det här åt sidan och blicka framåt, säger han.

Dagens lösning innebär också enligt Fredriksson att de två toppmoderaterna Lennarth Förberg och Emma Stjernlöf fortsättningsvis ska kunna samarbeta friktionsfritt.

– Vi har en färdplan för det som måste inkludera hela regiongruppen. Men har ingen annan bild än att Lennarth och Emma ska kunna arbeta tillsammans, även om det säkert krävs en del internt arbete för att få det att fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet