Regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) ser det som ett tungt uppdrag att ta fram en efterträdare för avlidne partikollegan Johan Sandberg. Foto: SVT

Efter dödsbeskedet – beslut om nytt regionråd kan dröja

Uppdaterad
Publicerad

Han var tänkt att ta plats som nytt regionråd genom platsen i regionstyrelsens arbetsutskott. Men efter helgens besked att den moderata regionpolitikern Johan Sandberg hastigt avlidit, så måste nu partikollegorna ta fram en ny kandidat.

Men det beskedet kan dröja, menar regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg.

Under fredagen avled den moderata regionpolitikern Johan Sandberg efter en kortare tid på sjukhus. Nyligen hade han presenterats av Moderaterna i Blekinge som personen att efterträda Emma Stjernlöf (M) som nytt regionråd, genom platsen i regionstyrelsens arbetsutskott.

Nu måste partiet ta fram en ny kandidat – men det är ett beslut som ligger på vänt.

– Det är tungt och det känns inte riktigt behagligt att börja leta efter en ersättare med en gång. Vi är inte mogna att göra det helt enkelt. Det känns som att vi inte riktigt har förstått att han är borta, säger regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M).

Samtidigt är det ett arbete som måste göras och Förberg säger att när det känns naturligt så kommer de försöka nominera fram en efterträdare till Johan Sandberg.

– Men det blir inte lätt och det finns inte någon självklar person som står på tur.

”Liberalerna öppnar upp för SD”

Nästa regionfullmäktige hålls den 10 november, men det finns risk för att ett nytt moderat namn inte tagits fram tills dess. Samtidigt har Liberalerna tidigare lanserat en motkandidat till posten som moderaterna tänkt till Johan Sandberg.

– Om inte vi har någon kandidat så kan det hända att majoriteten i fullmäktige ändå vill gå till beslut. De två kvarstående kandidaterna är då Liberalernas Jesper Rehn och Camilla Karlman från Sverigedemokraterna. Om valet sker den 10 november och vi inte är klara med vår kandidat, då kan det mycket väl vara så att liberalerna har öppnat för att en sverigedemokrat får den posten – och det ansvaret har de i så fall, säger Lennarth Förberg (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.