Foto: SVT

Sprickan i regionstyret efter beskedet: ”Det är inte bra”

Publicerad

Beskedet att slopa persontrafiken på Sydostlänken kom som en överraskning även för toppolitiker i regionstyret.

– Vi borde fått information om det innan, säger Carl-Göran Svensson (M), ordförande i trafiknämnden.

Beskedet att persontrafiken på Sydostlänken slopas har mött stark kritik från oppositionspolitiker i regionen och i de påverkade kommunerna.

Men även internt i regionstyret har det höjts på ögonbryn efter beskedet.

– Det var nytt för mig när jag läste det i media, och jag tycker att man borde fått information om det innan. Det hade varit lämpligt, säger Carl-Göran Svensson (M), ordförande i trafiknämnden.

Han säger vidare att han skulle bli ”väldigt förvånad” om beslutet inte går genom hans egen nämnd eftersom det där sitter ledamöter från både Öresundstågs och Krösatågens styrelser.

– Jag vill ha persontrafik på Sydostlänken, säger han.

”Är inte bra”

Det nya regionstyret, med SD+M+KD, tillträdde den 13 september efter att KD valt att lämna samarbetet med Socialdemokraterna.

– Jag ser väl inga större problem med att kunna styra tillsammans framåt, men det är inte bra. Det är det inte, säger Carl-Göran Svensson (M).

”Vinst för samhället”

Beslutet att slopa persontrafiken fattades av regionala utvecklingsnämndens ordförande Fredrik Thomasson (SD). Han säger till BLT att beslutet är väl förankrat, och att det fattats i samråd med representanter från Region Skåne och Region Kronoberg.

– Det är ingen besparing att slopa persontrafiken utan en vinst för samhället då vi i stället kan satsa pengarna på riksväg 15 och göra en betydligt större samhällsnytta, säger han till tidningen.

Det slutgiltiga beslutet kommer att fattas i regionfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.