Samuel Henningsson, vd NetPort Science Park. Foto: SVT

Stark kritik mot BTH-planerna

Uppdaterad
Publicerad

Det riktas stark kritik mot att BTH i Karlshamn kan komma att lägga ned. Under dagen hålls ett öppet möte angående den eventuella avvecklingen av högskolan i Karlshamn.

SVT Nyheter Blekinge rapporterade under onsdagen om att BTH-rektorn Anders Hederstiernas har planer på att lägga ner BTH i Karlshamn och flytta utbildningarna till Karlskrona.

Det har gjort många studenter upprörda – liksom NetPort Science Park, som är en verksamhet som ska främja samverkan mellan högskolan och en rad företag.

BTH Karlshamns framtid

– Vi är oroade inför det här. Man kan väl säga att vi har två alternativ i händelse av en högskoleflytt, antingen att vi lägger ner verksamheten eller att vi ser till att få hit en ny högskoleaktör, säger Samuel Henningsson, vd på NetPort Science Park.

Finns det någon möjlighet att ni flyttar med till Karlskrona om det blir en flytt dit?

– Nej, det finns inte. Dels för att företaget ägs av kommunen och för att vi har en rad regionala och kommunala kontakter, vilket gör att det inte kommer att fungera. Det är inte ett alternativ att flytta verksamheten till Karlskrona, säger Samuel Henningsson.

Studenter oroliga och besvikna

Vid klockan 13 under onsdagen hålls ett öppet informationsmöte arrangerat av studenterna i Karlshamn. SVT Nyheter Blekinge träffade några studenter innan mötet.

– Vi vill veta vad de grundar förslaget på, jag ser ingen anledning att flytta skolan till Karlskrona. Där är det bostadsbrist, här i Karlshamn är det bostadsgaranti, säger Isabelle Vidas.

BTH-rektorn Anders Hederstierna menar att det inte är ett färdigt förslag och att det handlar om en lång process. Något som betyder att studenter som tas in till hösten kommer att kunna gå färdigt sin utbildning i Karlshamn.

– Men då innebär det att det inte kommer att satsas på oss, det kommer bli nedskärningar och sämre rent allmänt, tror jag, säger studenten Oscar Idberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BTH Karlshamns framtid

Mer i ämnet