Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gruppledarna Christopher Larsson (SD) och Magnus Larsson (C) reagerar på att Karlskronas miljöchef Sofia Bothorp Franke arrangerade valborgsfest mitt under pandemin. Foto: SVT och TT

Starka reaktioner på miljöchefens valborgsfest: ”En förtroendeskada”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöchef Sofia Bothorp Frankes valborgsfest får starka reaktioner från politiskt håll. Flera gruppledare menar att hennes privata fest är en förtroendeskada.

– Jag har inget förtroende för henne, säger SD:s gruppledare Christopher Larsson.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med flera gruppledare i Karlskrona som anser att Sofia Bothorp Frankes val att arrangera en fest med minst 16 personer på valborg var mycket oansvarigt och skadar hennes förtroende som miljöchef i Karlskrona kommun.

– Det är djupt oansvarigt. Denna person är ansvarig för tillsyn av krögarna och de lider svårt under denna pandemi. Att sedan hon själv anordnar en fest hemma tillsammans med sina barn och bryter mot sina egna regler, det är oansvarigt. Vi ska inte anordna fester, säger Christopher Larsson (SD).

– Det är som när Dan Eliasson åkte på semester till Spanien. Det blir väldigt fel när våra ansvariga tjänstemän och politiker bryter mot pandemireglerna. Jag har inget förtroende för henne, fortsätter Christopher Larsson.

Lyfts i arbetsutskottet

Han ska lyfta frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott i morgon, liksom Kristdemokraterna. Även Centerpartiets Magnus Larsson reagerar starkt på miljöchefens valborgsfest.

– När vi befinner oss i denna besvärliga tid är det viktigt att vi följer alla föreskrifter som finns och även om miljöchefens intentioner vad goda så är det inte så det uppfattas. Detta är en förtroendeskada, säger Magnus Larsson.

Ångrar festen

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med kommundirektör Carl-Martin Lanér som tycker att miljöchefens fest var olämplig.

– Hon hade ambition att ordna en smittsäker fest, och så blev det som det blev. När man är i en sådan position hon är i och det nyligen kom strängare restriktioner måste man tänka sig för en extra gång. I det här fallet blev det inte bra.

Enligt honom har förvaltningschef Kristina Stark haft ett samtal med Sofia Bothorp Franke där hon uttryckt ånger över festen.

– De är överens om att det här inte var bra, säger kommundirektören.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med Sofia Bothorp Franke under dagen, hon vill inte ge några kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer