Hör Sofia Bothorp Franke, miljöchef i Karlskrona, och Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på Blekingesjukhuset Karlskrona. Foto: SVT

Trots skärpta råden – Karlskronas miljöchef hade hemmafest på valborg

Uppdaterad
Publicerad

Karlskronas miljöchef hade fest hemma på Valborgsmässoafton med 16 personer. Detta samtidigt som Region Blekinge precis har skärpt coronarestriktionerna.

– Vi var uppdelade åtta och åtta och såg till att det hölls avstånd, säger Sofia Bothorp Franke till SVT Nyheter Blekinge.

I torsdags förlängde och skärpte Region Blekinge coronarestriktionerna sedan smittspridningen ökar, inte minst bland unga personer.

–  Det är uppenbart att följsamheten har försämrats, sade smittskyddsläkare Bengt Wittesjö så sent som i mitten av april.

Corona i Blekinge

Samtidigt har han tidigare uttryckt oro över den senaste tidens ungdomsfester.

– Det är bedrövligt att folk inte förstår. Vi ser konsekvenser med stor spridning i skolorna och en stor anledning till detta är säkert att de träffas utanför skolorna, sade han till SVT Nyheter Blekinge häromdagen.

Miljöchefen hade fest hemma

Fredag kväll dansades och festades det hemma hos Karlskrona kommuns miljöchef Sofia Bothorp Franke. Enligt henne själv var det hennes barn som hade fest.

– Jag hade åtta tjejer i sjöstugan och åtta barn utomhus. Jag och maken såg till att de höll avstånd, säger hon.

Tycker du att det är lämpligt att ha fest mitt under coronapandemin?

– Jag ville inte att barnen skulle gå i väg någonstans där det fanns risk för att det kunde samlas mycket folk. För mig kändes det bättre att ha dem hemma så att jag hade koll på dem.

Du är miljöchef och kontrollerar att näringsidkare följer coronarestriktionerna. Tror du att detta kan skada ditt förtroende?

– Jag tänker att det är precis så här vi behöver göra; hålla våra ungdomar hemma och se till att de följer reglerna om max åtta personer på en och samma plats.

Fanns det några tankar på att ställa in festen?

– Nej. Vi höll oss hemma som man ska. Alternativet hade varit att låta ungdomarna gå i väg och då är risken att de hade samlats i större grupper. Har man ungdomar är det bättre att ta ansvar för dem och se till att de håller avstånd.

Smittskyddsläkaren: Undvik fest

När SVT når smittskyddsläkare Bengt Wittesjö på lördagseftermiddagen vill han inte kommentera det aktuella fallet, men är tydlig med att man ska undvika att träffa andra än dem som ingår i ens hushåll.

– Det är ett antal veckor till nu som vi behöver stå ut med detta för att dels hinna vaccinera en större andel av befolkningen, och dels undvika att fortsätta sprida smitta.

Hade du själv vågat arrangera en fest i dessa tider?

– Nej, det skulle jag inte ha gjort, säger Bengt Wittesjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet