16-åringarna Vilmer Lindqvist och Gustav Thoresson är två av initiativtagarna till Karlskrona Basketklubb. Foto: SVT/Jennifer Alm

Startade egen basketförening: ”Mål att locka fler unga till idrotten”

Publicerad

Finns det ingen basketförening att gå med i får man starta sin egen. Så resonerade 16-årige Vilmer Lindqvist och hans vänner när de i höstas bildade Karlskrona Basketklubb. Förhoppningen är att föreningen ska locka fler unga till idrotten.

Det var efter ett sommarlov fyllt av basket som idén väcktes till en ny basketförening i Karlskrona.

– Vi var några kompisar som spelade basket nästan varje dag. Flera av oss har velat spela länge, men ingen klubb har funnits. Så vi bestämde oss för att det var dags att starta en, berättar 16-åriga Vilmer Lindqvist, som nu är ordförande i Karlskrona Basketklubb.

Stort intresse för sporten

Föreningens styrelse består av sex killar i i övre tonåren och de har haft fullt upp sedan starten för drygt fyra månader sedan.

– Intresset har varit väldigt stort. Vi har fyra träningsgrupper med både tjejer och killar, säger Vilmer Lindqvist.

– Det känns häftigt att vi gick från att spela på skoj på skolgården till att driva vår egen förening. Det har varit tufft, men vi har fått hjälp av två föräldrar till oss i styrelsen, säger 16-åriga Gustav Thoresson, som är vice ordförande.

Tanken är att ungdomarna så småningom ska sköta klubben på egen hand.

Hoppas få fler unga till idrotten

Idrottsdeltagandet bland unga varierar mellan olika stadsdelar i Karlskrona kommun. Allra lägst är deltagandet i Kungsmarken och Vilmer Lindqvist menar att det är viktigt att basketklubben har sina träningar i Sunnandalskolan.

– Idrotten är inte så stor i de här områdena, men det finns ett stort basketintresse. Så vi hoppas att klubben kan locka fler unga till idrotten. Det är absolut ett mål vi har, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.