Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olof Ljungberg, idrottskonsulent på RF-SISU Blekinge. Foto: SVT/Jennifer Alm

”Fantastiskt att ungdomar startar en förening”

Publicerad

Idrotten lockar allt färre unga och skillnaderna är stora mellan olika stadsdelar i Karlskrona kommun. Olof Ljungberg, RF-SISU Blekinge, tror att initiativ som den nystartade föreningen Karlskrona Basketklubb i Kungsmarken är rätt väg framåt.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att idrotten lockar allt färre unga och att skillnaderna är stora mellan olika stadsdelar i Karlskrona kommun.

På Hästö är 97 procent av barn och unga i åldern 7–20 år medlem i en idrottsförening. Men bara tre kilometer bort, i Kungsmarken, är motsvarande siffra 27 procent, vilket är en av de lägsta siffrorna i Sverige.

– Idrottsengagemanget i olika stadsdelar har ett tydligt socioekonomiskt samband, säger Olof Ljungberg, idrottskonsulent på RF-SISU Blekinge.

”Rätt väg att gå”

I september bestämde sig sex killar i 16- och 19-årsåldern för att starta föreningen Karlskrona Basketklubb i Kungsmarken, med träningar i Sunnandalskolan . Olof Ljungberg är mycket positiv till initiativet.

– Att ungdomar startar en idrottsförening är fantastiskt. Vi behöver se fler ungdomar i styrelser och som ledare. Jag tror definitivt att det är rätt väg att gå för att locka fler unga till idrotten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer