Flaggor på halv stång vid polisstationen i Karlskrona där mannen också arbetat. Foto: Anna Börje

Stationschef: ”Vi har ägnat morgonen åt att ta hand om varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen sörjde poliser i hela landet den kollega som dog i en trafikolycka utanför Hässleholm natten mot tisdagen. I Karlshamn där polisen var stationerad hölls en minnesstund under förmiddagen.

Polis och räddningstjänst fick larmet om olyckan vid 00.39 natten mot tisdagen. En lastbil hade frontalkrockat med en polisbil på väg 24 utanför Hässleholm. I polisbilen färdades en anställd vid polisen i Karlshamn tillsammans med två hundar. Enligt polisuppgifter var mannen under utryckning.

Förarna av de bägge bilarna fördes till sjukhus. En av hundarna fick avlivas, medan den andra klarade sig utan allvarligare skador. Under natten avled polismannen.

– Det är naturligtvis en väldigt tryckt stämning på jobbet. Han var Blekingepolis och hade jobbat här i 10-15 år. Vi stod honom nära, alla hade någon form av relation till honom. Blekinge är litet, alla känner alla, säger Anders Knutsson, stationschef i Karlshamn.

LÄS MER: Polis död i krock med lastbil

Minnesstund under morgonen

Under dagen strömmade det in kondoleanser på sociala medier där polisens officiella Facebooksida lagt ut information om händelsen. På bara några timmar hade tusentals personer beklagat sorgen.

Den omkomna polisens kollegor höll en minnesstund under förmiddagen på stationen i Karlshamn.

– Vi har ägnat morgonen åt att ta hand om varandra i första hand. Vi tar hand om dem som behöver det och sjukhusprästen från Karlshamn finns i huset hela dagen, säger Anders Knutsson.

– Sedan är det väldigt individuellt, en del vill jobba så fort som möjligt medan andra vill prata, vi är ju så olika som människor.

Tusentals personer beklagade sorgen på sociala medier under tisdagsförmiddagen. Foto: SVT

”Försöker ta hand om varandra”

Hur olyckan gick till är ännu inte kartlagt, händelsen ska nu utredas i Malmö. Den omkomna polismannen är stationerad i Karlshamn men tillhörde för tillfället en hundpatrull i Kristianstad.

– Vi får hjälp utifrån med akuta ärenden idag så att vår egen personal har möjlighet att bearbeta vad som har hänt. Vi går ner lite i tempo och ägnar oss mer åt personalvård än åt andra uppdrag. Sen beror det på lite vad som händer ute i samhället, men så länge vi kan försöker vi ta hand om varandra, säger Anders Knutsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.