I klippet berättar Per-Arne Åhlén, projektledare för invasiva arter på Jägareförbundet, om stenmården som är en ny däggdjursart i Sverige. Foto: Towe Olsson/SVT och Martin Mecnarowski /Shutterstock

Kabelätande mård upptäckt – orsakar skador på bilar för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Stenmården är bilägarnas plåga då de biter sönder elkablar för miljardbelopp i Europa. Nu har det gjorts flera fynd av stenmård i Bromölla och sannolikheten att de finns i Blekinge bedöms vara mycket stor.

– Jag är övertygad, säger Per-Arne Åhlén, projektledare för invasiva arter på Jägareförbundet.

För tre år sedan upptäcktes den första stenmården i Sverige, i närheten av Bromölla. Sedan dess har det hittats åtta stenmårdar i Bromöllaområdet och nya dna-analyser tyder på att samtliga härstammar från en och samma hona.

– Vår teori är att en dräktig hona tog sig hit i en lastbil från Europa och att chauffören stannade för en fikapaus i Bromölla och att hon då hoppade ut och födde sin kull här, säger Per-Arne Åhlén.

Stenmård i Bromöllatrakten

”Gnaga sönder elkablar”

Den för Sverige nya däggdjursarten är omskriven i Europa där den orsakar skador för miljardbelopp.

– Deras hobby är att gnaga sönder elkablar i bilar, säger Per-Arne Åhlén.

I klippet ovan berättar Per-Arne Åhlén mer om stenmården och hur den kan orsaka bränder.

Kort om stenmården

• Finns i större delen av södra och mellersta Europa.

• Liknar den svenska skogsmården till utseendet, men har vitaktig halsfläck, nakna trampdynor och ljus nos.

• Biter sönder elkablar i bilar för miljardbelopp. Ett tag fanns det en teori om att de bara gnagde sönder kablarna i japanska bilar då det finns fiskolja på dem. Men det visade sig inte stämma eftersom även bilar utan fiskolja är populära bland stenmårdarna.

• Den första stenmården som hittades i Sverige upptäcktes i en hönsgård utanför Bromölla 2018. När det blev känt efterlyste Jägareförbundet bilder på mårdar och nu har man hittat totalt nio stenmårdar i Sverige, samtliga i Bromöllaområdet.

Källa: Per-Arne Åhlén, projektledare för invasiva arter på Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenmård i Bromöllatrakten

Mer i ämnet