Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stenmården gnager bilkablar och orsakar skador för miljardbelopp i södra Europa varje år. Sedan några år tillbaka finns den i nordöstra Skåne – men Victor Karlsson och hans kollega kämpar för att utrota den innan den sprider sig mer i Sverige. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och invasiva.se

60 stenmårdar avlivade – Victor försöker utrota den invasiva arten

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har den inte funnits i Sverige – men sedan några år tillbaka härjar stenmården i nordöstra Skåne och västra Blekinge. Två jägare jobbar nu heltid med att försöka utrota populationen.

60 stenmårdar har avlivats under de senaste åren i nordöstra Skåne och västra Blekinge. Hittills i år 18. Det är färre än antalet skjutna vid den här tidpunkten förra året – men det är positivt, enligt Victor Karlsson som är en av jägarna som jobbar med att utrota stenmården.

– Det är bra, då börjar det ju ta på dem, säger Victor Karlsson.

Stenmård i Bromöllatrakten

Att arten är invasiv innebär att den kan sprida sig fort i Sverige. Därför vill Naturvårdsverket att den stoppas så snabbt som möjligt – och det är därför som Victor Karlsson och hans kollega från Jägareförbundet fått i uppdrag att utrota populationen.

Orsakar skador för miljardbelopp

Stenmården verkar ha en förkärlek för kablar och isolering. I södra Europa – där stenmården är utbredd – orsakar arten varje år skador för miljardbelopp på bilar.

Vid två tillfällen ska djuret ha tagit sin in i partikelacceleratorn i Cern där den gnagt av kablar och orsakat totalstopp. Stenmården tar sig även in i folks vindar och gnager sönder isolering.

Stenmårdar i Kristianstad

Victor Karlsson vill att husägare i nordöstra Skåne och västra Blekinge går upp och kollar sina vindar för att se om där varit någon stenmård. Tecken på besök av stenmården hemma kan bland annat vara förstörd husisolering och bajs.

– Om man haft en stenmård på besök så vill vi att man kontaktar oss. Gå in på hemsidan invasiva.se så finns numret där, säger Victor Karlsson.

Allra flest stenmårdar har jägarna avlivat i Bromölla med omnejd – men även i Kristianstad finns det stenmård åtminstone i bostadsområdena Hammar, Kulltorp och Näsby, enligt Victor Karlsson.

Vad innebär det att en art är invasiv?

En främmande invasiv art är en art som inte förekommer naturligt i Sverige utan som har tagits hit av människan. En invasiv art trivs för bra i sin nya miljö, kan öka kraftigt och på så vis påverka den biologiska mångfalden. De kan till exempel skada ekosystemet som de introducerats till, ha negativa effekter på jord- och skogsbruk eller åstadkomma ekonomisk skada.

Exempel på främmande invasiva arter i Sverige är mördarsnigel, jätteloka och parkslide. Dessa arter orsakar stora skador och kostnader i form av årlig bekämpning.

Källa: Länsstyrelsen Skåne och Artdatabanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenmård i Bromöllatrakten

Mer i ämnet