Stenmården skiljer sig från den svenska skogsmården genom en vit fläck på halsen. Foto: Johan Nilsson/TT

Vädjar till husägare: ”Stoppa stenmården”

Uppdaterad
Publicerad

På den europeiska kontinenten är stenmården ökänd. Rovdjuret tuggar skoningslöst i sig allt från kablar till isolering i bilar och hus. Efter flera fynd i södra Sverige vädjar Svenska jägareförbundet till allmänheten om hjälp.

”Vill ni hjälpa oss i arbetet att ta bort stenmårdarna ur området Sölvesborg, Bromölla och östra Kristianstad så gå gärna upp på din vind och titta om det finns tecken efter stenmård där”, säger P-A Åhlén, projektledare på förbundet, i ett pressutskick.

Tecken på besök kan bland annat vara förstörd husisolering och spillning. Stenmården skiljer sig från den svenska skogsmården genom en vit fläck på halsen.

Stenmård i Bromöllatrakten

I Sverige gjordes det första bekräftade fyndet av stenmård i Bromölla 2018. Hit tros den ha anlänt i form av en dräktig hona som misstänks ha kommit tjuvåkandes med en lastbil.

På senare tid har flera fynd av den invasiva arten gjorts – hittills har nästan 30 stenmårdar avlivats i södra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenmård i Bromöllatrakten

Mer i ämnet