Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett tjugotal villor i Bromölla, en i östra Kristianstad och en i västra Sölvesborg har haft besök av stenmårdar som förstört deras vindar. Se mer om den invasiva arten i videoklippet. Foto: invasiva.se och Erika Dahlin Jönsson/SVT

Jägareförbundet fortsätter jaga invasiva stenmårdar – ”Alla ska dö”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nyaste ovälkomna däggdjur, stenmården, har hittats i Bromölla, Kristianstad och västra Blekinge. Nu vill Jägareförbundet och länsstyrelsen ha hjälp med att utrota dem innan de förstör fler bilar och hus.

I videoklippet får du se hur det kan se ut på en vind när stenmårdar varit på besök.

– Vi uppmanar husägare i Bromöllatrakten att se över sina vindar. Tecken på besök av stenmården hemma kan vara bland annat vara förstörd husisolering och bajs, säger Per-Arne Åhlén, projektledare för invasiva arter på Jägareförbundet.

Stenmård i Bromöllatrakten

Ett annat tecken på att man fått besök av stenmårdar kan vara att man hör höga dunsar från vinden.

Om man har besök av stenmård är uppmaningen att gå in på invasiva.se för att kontakta Per-Arne och hans kollegor.

Stenmården är utseendemässigt lik den svenska skogsmården, men det finns skillnader. Bland annat att stenmårdens fläck på halsen är vit medan skogsmårdens är gul. Stenmården har dessutom mindre öron och ingen päls på sina tassar.

P-A Åhlén till höger i bild håller i en stenmård. Den är vit på halsen till skillnad från den svenska skogsmården (till vänster i bild) som är gul. Skogsmården är inte invasiv. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Tjuvåkt till Sverige

– Den lilla population av stenmård som finns har troligen uppkommit genom att en dräktig hona från någonstans i Europa följt med ett fordon hit, hoppat ut och fött en kull ungar, säger Per-Arne Åhlén.

Rovdjuret tuggar skoningslöst i sig allt från kablar till isolering i bilar och hus.

– Fram till i dag har över 20 villor i Bromöllaområdet fått isoleringen på vinden förstörd med dyra kostnader för husägaren för att sanera avföring och sätta ny isolering. Även två fordon i området har fått sitt elsystem avgnagt.

Hittills har man avlivat 39 stenmårdar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenmård i Bromöllatrakten

Mer i ämnet