Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Stöldliga härjar i Sydsverige – riktar in sig på exklusiva bilar

Uppdaterad
Publicerad

Framlyktor, rattar och airbags har stulits från exklusiva bilar på flera orter i södra Sverige de senaste veckorna och polisen misstänker att en utländsk liga ligger bakom stölderna. Nu varnar polisen för stöldligan och efterlyser allmänhetens tips.

Ligan har sedan några veckor tillbaka opererat i Växjö där tjuvarna stulit framförallt framlyktor, airbags och partikelfilter från Mercedesbilar. Förra veckan var stöldligan igång igen och stals rattar från 19 olika BMW-bilar i Växjö, Kalmar, Karlskrona, Karlshamn och Nybro, skriver Blekinge läns tidning och Sydöstran.

Bland annat drabbades sex bilägare på Hästö i Karlskrona  förra veckan.

Enligt polisens presstalesperson Robert Loeffel rör det sig om en utländsk stöldliga som främst riktar in sig på premiumbilar och som ska vara skickliga på det de gör.

– Att montera bort en ratt med airbag i är inte ofarligt. Det finns en liten sprängladdning som kan utlösas som kan göra att man blir svårt skadad. Men de här tjuvarna är oerhört skickliga, säger Robert Loeffel, säger han till tidningen.

Enligt polisen handlar det om stora belopp som stjäls och stöldgodset transporteras ut ur landet.

Nu efterlyser polisen tips och observationer från allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.