”Det går väldigt snabbt. De krossar en ruta och tar ratten på några få minuter”, säger Åsa Emanuelsson, polisens presstalesperson i Helsingborg. Foto: TT/Polisen

Stöldvåg i Helsingborg – rattar begärligt byte

Publicerad

Rattar till exklusivare bilar har blivit ett attraktivt byte. Hittills i oktober har polisen fått fyra anmälningar om sådana stölder.

De senaste veckorna har polisen i flera städer – Växjö, Kalmar, Karlskrona, Karlshamn och Nybro – fått in anmälningar om att framlyktor, rattar och airbags som stulits från exklusiva bilar.

Nu har stöldvägen nått även Helsingborg.

Stölderna går snabbt

Hittills i oktober har polisen fått  in fyra anmälningar som alla gäller rattstölder. Rattarna skruvas loss från i exklusiva bilar.

– Det går väldigt snabbt. De krossar en ruta och tar ratten på några få minuter, säger Åsa Emanuelsson, polisens presstalesperson i Helsingborg.

Polisen tror att det kan vara ligor som specialiserat sig på sådana stölder.

Men varför rattar?

– De vill komma åt den elektronik som finns i ratten på de här bilarna, säger Åsa Emanuelsson.

Troligen förs stöldgodset från de inbrottsdrabbade bilarna sedan ut ur landet. Enligt polisen betingar de ett högt värde.

Parkera rätt

Nu uppmanar polisen bilägare att tänka på hur de parkerar sina bilar.

– Finns det garage så ställ in dem där. Eller välj en upplyst plats att ställa bilarna på. Ser någon en okänd bil som kör omkring och verkar reka i ett kvarter, så ring oss, säger Åsa Emanuelsson.

Polisen har tills vidare lagt ärendena på hög och inte inlett någon förundersökning.

– Men de kan snabbt återupptas igen om vi lyckas säkra bevis, säger Åsa Emanuelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer