Foto: TT

Stopp för missbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Ökat tryck av patienter tvingar beroendemottagningen i länet att ta till drastiska åtgärder – nämligen att säga stopp till nyinskrivningar.

Allt fler söker vård för missbruksproblem och sedan beroendemottagningen öppnade i Blekinge år 2010, så har antalet besök ökat från 650 besök per år – till över 4000 besök förra året.

Nu räcker varken lokalerna eller personalen till och förvaltningen har därför fattat beslut att införa en tillfällig intagningsbegränsning av nya patienter.

Gäller tills vidare

Det behövs helt enkelt mer resurser för att kunna ta hand om de som söker vård, då man märker av den ökade tillströmningen av besökare.

– Vi har inte personal att ta hand om fler patienter och den stora ökningen har dessutom lett till att lokalerna har blivit för små för den här mängden besök, säger verksamhetschefen Mari Söderström i ett pressmeddelande.

Intagningsstoppet gäller tills vidare och förvaltningen ska följa utvecklingen varje vecka.

Men många kan få hjälp ändå. Om primärvårdens personal bedömer att de inte kan hjälpa en patient finns möjligheten att remittera patienten.

– Patienter som behöver akut hjälp kan få det via den psykiatriska akutmottagningen. Om patienter behöver annan än akut hjälp finns möjligheten att remittera till andra landsting, förklarar Mari Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.