Konsulten och författaren Leifh Stenholm bekräftar att det pågår nya diskussioner kring utgivningen av en bok om renoveringen av Fredrikskyrkan.

Stoppad bok om Fredrikskyrkan kan ges ut – med stiftets hjälp

Publicerad

Boken som skulle skildra den omfattande renoveringen av Fredrikskyrkan fick stoppas när stadsförsamlingen hamnade i ekonomisk kris.

Men nu öppnar kyrkan för att boken kan ges ut.

När den omfattande renoveringen av Fredrikskyrkan inleddes beslutade ledningen att en bok om projektet skulle påbörjas. Boken skulle ges ut efter återinvigningen.

Översked budget

Konsulten och författaren Leifh Stenholm började dokumentera processen – men utan att något avtal om bokens utformning skrevs.

Krisen i Karlskronakyrkan

När renoveringsarbetet var klart hade slutnotan överskridit den planerade budgeten betydligt och församlingen befann sig då i en djup ekonomisk kris. Från att ha varit en ekonomiskt välmående församling, fanns nu skulder på runt 50 miljoner och flera anställda fick sägas upp.

Utbetalningar stoppades

Samtidigt fortsatte Leifh Stenholms arbete och tidigare i år kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att han, mellan åren 2016 och 2018, redan tilldelats runt 170 000 kronor för arbete med boken – trots att inget kontrakt kring utgivningen skrivits.

Men i januari 2020 stoppades nya utbetalningar för boken mot bakgrund av församlingens ekonomiska situation.

Sedan dess har bokens framtid varit osäker. Tidigare under våren sade kyrkorådet nej till att göra nya utbetalningar till Stenholm eftersom det inte var klart vad slutsumman för projektet skulle landa på.

Ändå förs nu nya diskussioner mellan författaren och Lunds stift – som ändå vill se att boken ges ut.

– Den här boken planerades när renoveringen pågick och vi såg det som väldigt viktigt att dokumentera omgestaltningen av Fredrikskyrkan då den saknar motstycke, säger Heikki Ranta, stiftsantikvarie på Lunds stift.

”Måste avgränsa arbetet”

Stadsförsamlingen har redan beviljats runt 180 000 kronor i bidrag från stiftet till boken – pengar som ännu inte är utbetalade.

Först vill stiftet ha en tydlig överenskommelse kring hur slutresultatet ska bli och prislappen.

Och stiftet planerar inte att bevilja mer pengar.

– Vi måste komma överens om var ambitionsnivån är, för någonstans måste vi avgränsa arbetet. Sedan får vi se vad det handlar om för kostnad, säger Heikki Ranta.

Leifh Stenholm bekräftar att en dialog med Lunds stift har påbörjats men att inget avtal är klart.

– Jag har lagt mycket tid och energi på den här boken, och jag är mycket angelägen om att den kommer ut. Vill inte församlingen eller stiftet ha boken, kommer jag ge ut den på något annat sätt, säger han.

Enligt Leifh Stenholm är delar av boken klar och han hoppas att den kan ges ut senare i år.

Såhär kommenterade kyrkorådets ordförande Gerthie Olsson (S) utbetalningarna för boken i januari 2020:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet