Stoppade kyrkans kriskonsult – backade efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Trots tjugo redan inbokade intervjuer ville politiker i kyrkorådet stoppa den kriskonsult som nästa vecka träffar personalen i Karlskrona. Några timmar senare ändrades beslutet.

– Man backade när vi reagerade, säger Visions skyddsombud Anders Christensson.

Beslutet att anlita en så kallad organisationskonsult togs gemensamt den 3 maj i samband med att kyrkans ledning och facken träffades för att diskutera arbetsmiljöproblemen inom Karlskrona-Aspö pastorat.

Konsulten bokades för ett tjugotal intervjuer och tiden bestämdes till fyra dagar i nästa vecka.

Krisen i Karlskronakyrkan

Men i dag på morgonen kom ett nytt besked – intervjuerna skulle ställas in eftersom biskop Johan Tyrberg nyligen bestämt sig för att inom kort göra en så kallad visitation i pastoratet.

Beslutet ska ha tagits av kyrkorådets presidie med bland andra ordförande Gerthie Olsson (S).

– Det blev en del rabalder när det beskedet kom att intervjuerna ställts in och naturligtvis reagerade vi. Vi kände oss tvingade att räta upp situationen och nu har vi fått svar att de ska genomföras som planerat, säger Anders Christensson.

Ändrade sig

Senare under dagen kom alltså det nya beskedet: intervjuerna ska nu genomföras som planerat i syfte att få en tydligare bild av orsakerna bakom personalflykten och den dåliga arbetsmiljön i pastoratet.

– Det viktiga för oss är att det blir av, så vi är nöjda, säger Anders Christensson.

SVT Nyheter Blekinge har förgäves sökt en kommentar från Gerthie Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet