– Det fanns inga tvivel. Jag hade flera andra personbilar bakom mig och om bilen hade tagit sig förbi mig hade det kunnat sluta illa, säger lastbilschauffören Andreas Ross. Foto: Privat

Stoppade rattfyllo med sin lastbil – nu hyllas han av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschauffören Andreas Ross, från Nybro kommun, stoppade förra veckans vansinnesfärd på E22 utanför Karlskrona. Nu hyllas han av polisen, som menar att hans insats förhindrade en tragedi.

Det var under tisdagskvällen föregående vecka som polisen i Karlskrona uppmärksammade en bilist som uppträdde aggressivt och okontrollerat i trafiken. De tog upp jakten på bilisten, som försökte fly.

Vid Hasslörondellen åkte föraren ett varv för att sedan köra tillbaka mot den mötande trafiken på en enfilig väg. Då klev lastbilschauffören Andreas Ross fram.

TV: Se hela inslaget här

Avslutade vansinnesfärden

Genom att klämma fast personbilen mot mitträcket avslutade han vansinnesfärden.

— Det fanns inga tvivel. Jag hade flera andra personbilar bakom mig och om bilen hade tagit sig förbi mig hade det kunnat sluta illa, säger Andreas Ross, som jobbar på åkeriföretaget Keith & Son i Kalmar, men bor i Flerohopp i Nybro kommun.

Hur gick tankarna där och då, när personbilen var på väg mot dig i samma körfält?

— Jag hade ju blivit omkörd av samma bil, jagad av polisbilarna, strax innan. Så jag förstod att något var konsigt. Därför tvekade jag aldrig att hjälpa polisen och mina medtrafikanter, säger han.

Mötande trafik

Karlskronapolisen är tacksamma över hjälteinsatsen. Om inte lastbilschauffören ingripit hade jakten på bilisten avslutats och en allvarlig olycka hade kunnat inträffa.

— I sådana här fall är det fara för tredjeperson, då bilen kommer mot mötande trafik. När vi är efter bilar som går över på fel sida vägen brukar vi avbryta och det hade jag gjort i det läget, säger polisen Jonas Steinbach Klar.

– Vi är väldigt tacksamma för hans hjälp, säger polisen Jonas Steinbach Klar. Foto: SVT

Lastbilschauffören Andreas Ross såg till att det aldrig hände och stoppade föraren, som nu är misstänkt för bland annat drograttfylla.

— Vi är väldigt tacksamma för hans hjälp och vi kunde gripa den här personen tack vare honom. Men framför allt hindrade chauffören den här personen från att skada andra trafikanter eller egendom på vägen, säger Jonas Steinbach Klar.

LÄS MER: Man anhållen efter lastbilskrock

Modig chaufför

På åkeriföretaget Keith & Son i Kalmar, där Andreas Ross arbetar, är man stolt över sin modiga chaufför.

— Jag hade inte vågat göra en sådan sak själv, det tror jag inte. Det är starkt gjort av honom. Händer något liknande igen tror jag att han kommer att ingripa då också, säger delägaren och vd:n Stefan Karlsson.

Jonas Steinbach Klar pratade med Andreas Ross samma kväll som själva händelsen och har även i efterhand tackat honom.

— Jag skickade in dagens ros i lokaltidningen BLT, det var mitt sätt att säga tack och visa uppskattning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.