Så här ser byggnaden ut dagen efter branden. Foto: Pär Håkansson/XL Bygg.

Storbrand i byggvaruhus rubriceras som mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Lågorna slog ut genom taket på byggvaruhuset i Jämjö och räddningstjänsten var kvar på platsen fram till lördagsförmiddagen.

– Det kommer att vara glödbrand hela helgen, säger Kent Hoff, räddningsledare vid räddningstjänsten östra Blekinge.

Han beskriver det som att ”ytterväggarna står kvar men det är ett inferno innanför”.

Målet var att branden inte skulle sprida sig från startbyggnaden och det kunde räddningstjänsten hålla.

– Men i början var det inte helt självklart, säger Kent Hoff.

Vid 22-tiden på kvällen sa han till SVT att det skulle brinna länge än, hela natten mer eller mindre. Vid åttatiden på lördagsmorgonen kunde han konstatera att det inte fanns någon spridningsrisk men att det var omfattande glödbränder.

– Det är ett glödskikt som är mellan en halv och en meter tjockt.

En storbrand har brutit ut i ett byggvaruhus i Jämjö. Foto: Bengt Hællquist

Kvar på plats under lördagen

Räddningstjänsten larmades vid 20.30-tiden på fredagskvällen till Jämjö utanför Karlskrona, där det hade börjat brinna i snickeriverkstaden som tillhör ett byggvaruhus. Huset stod då redan i full brand och kraftiga lågor slog ut genom taket på byggnaden. Enligt Kent Hoff var huset redan då bortom räddning. Räddningstjänsten stannade kvar för att övervaka brandplatsen fram till och med klockan 12 på lördagen.

Lämnat kvar utrustning

Området är avspärrat och det kan fortfarande ryka lätt från platsen, men räddningstjänsten bedömer att det inte är någon fara för allmänheten och har därför lämnat över ansvaret till ägaren.

– Vi har viss utrustning kvar på platsen fortfarande. Vi har slang utlagd runtom så att vi bara kan åka dit och koppla in bilarna i fall att det skulle finnas anledning, berättar Kent Hoff under söndagseftermiddagen.

Foto: Bengt Hællquist

Branden kan ha varit anlagd

Polisens initiala uppgifter på platsen var att spärra av så att räddningstjänsten kunde arbeta ostört. Under lördagsmorgonen meddelade polisen att de inte kommer att inleda någon brandteknisk utredning förrän tidigast på måndag.

– Brandorsaken är okänd och därför kommer vi att göra en utredning för att fastställa den. Det finns ingen misstänkt, men för att kunna inleda en brottsutredning måste vi utgå ifrån att branden kan ha varit anlagd, säger Per-Johan Ljungberg, inre befäl vid polisen i Karlskrona.

Det finns inga uppgifter om att någon person har skadats i branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.