Över 5.000 deltagare från 15 olika nationer deltar i den marina övningen Nortern Coasts. Foto: Henrik Friberg

Stor militärövning igång i Karlskrona

Idag drog den stora militärövningen Northern Coasts igång där över 5.000 deltagare från 15 olika länder deltar. På grund av den förändrade världsbilden har övningarna blivit mer avancerade.

I fredags anlände ett femtiotal fartyg till Karlskrona inför den marina övningen Northern Coasts som hålls vatten utanför Blekinges kust. Det blev en tragisk inledning under helgen då en polsk sjöman drunknade i vattnet i Örlogshamnen i Karlskrona och det har påverkat stämningen.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt när ett människoliv går till spillo. Det har påverkat det så att det polska fartyg där mannen tillhörde kommer inte delta i övningen,  säger Bengt Lundgren, kommendör och chef för de svenska och finska enheterna.

LÄS MER: Sjöman drunknade i samband med militärövning

Trots dödsfallet startade övningarna som planerat under måndagen där över 5.000 soldater och sjömän från 15 olika nationer deltar. Fokus är den svensk-finska gemensamma sjöstyrkan.

– En av de grundläggande delarna är att öva tillsammans. Det naturligtvis tråkigt att det är en negativ säkerhetspolitisk utveckling i vårt närområde men vi övar för att möta det, säger Bengt Lundgren.

Övningen genomförs i områden kring södra och mellersta Östersjön. Under övningen kommer de till exempel att utföra ubåtsjakt och luftförsvar.

– När den här typen av internationella övningar började efter murens fall var det ganska enkla övningar på en rätt så låg nivå, säger Bengt Lundgen.

LÄS MER: Polis utreder drunkningsolyckan

I takt med den förändrade omvärldsbilden har också övningen fått ändra inriktning.

– Nu har man erfarenhet av olika delar av världen då har man ökat övningarnas svårighetsgrad. Även hoten i övningarn är mer avancerade och det är mer militär verksamhet jämfört med tidigare, säger Bengt Lundgren.

Sedan 2007 har Tyskland lett övningen men i år är det Sveriges tur att ansvara för planering, genomförande och att stå som värd för övningen.

Under perioden inleds också Försvarsmaktsövningen Aurora 17 vilket gör att ytterligare förbandsverksamhet genomförs i övningsområdet för Northern Coasts.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer