Oscar Lindvall, sektionschef Tullverket Region Syd. Foto: Tullverket

Stor ökning av knarkbeslag i Blekinge

Publicerad

Förra året beslagtog tullen drygt 43 700 narkotikaklassade läkemedel i Blekinge. Det är en stor ökning jämfört med året innan då cirka 100 tabletter hittades.

– Det är en trend i samhället att konsumera narkotiska tabletter, säger Oscar Lindvall, sektionschef Tullverket Region Syd.

Tullverket gjorde förra året rekordmånga narkotikabeslag i landet, visar myndighetens beslagstatistik för 2019. Främst är det övrig narkotika och narkotiska läkemedel som ökat och så ser det ut även i Blekinge.

Förra året gjordes sex beslag av narkotikaklassade läkemedel i Blekinge där 43 730 tabletter hittades, jämfört med 2018 då det gjordes tre beslag och 104 tabletter beslagtogs.

– Det är ju en enorm procentuell ökning men man ökar från en ganska låg nivå. Hade det ökat lika mycket från 43 000 tabletter hade vi kanske mer höjd på ögonbrynen, säger Oscar Lindvall, sektionschef Tullverket Region Syd.

Populärt med tabletter

Narkotikaklassade läkemedel kan exempelvis vara bensodiazepiner.

– Att det är tabletter som numer är populärt att konsumera i missbrukskretsar skriver jag under på, säger Oscar Lindvall.

Däremot skiljer sig Blekinge från Skåne när det gäller beslag av tramadol, som särredovisas och inte ingår i posten narkotiska läkemedel. Totalt i södra Sverige har tullens beslag av tramadoltabletter ökat med närmare 900 procent – men i Blekinge gjordes bara ett beslag av tio tabletter.

– Jag kan inte svara på varför det differentieras så i Karlshamn och Karlskrona men att det är tabletter som numer är populärt att konsumera i missbrukskretsar skriver jag under på, säger Oscar Lindvall.

Mycket illegala cigaretter

Blekinge sticker däremot ut när det gäller beslag av illegala cigaretter i södra Sverige där det förra året beslagtogs nästan 1,5 miljon cigaretter i Karlshamn och Karlskronas hamnar.

– Jag tycker det vittnar om att det är mycket stor cigaretttrafik i hamnarna i Blekinge. Det är ganska mycket cigaretter faktiskt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.