Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan du själva tänka på för att förebygga svinpesten? Hör Kent Löving berätta i klippet. Foto: SVT/TT

Stor oro att afrikanska svinpesten når Blekinge: ”Kommer påverka alla”

Uppdaterad
Publicerad

Det första fallet av den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest har nått Sverige och Västmanland.

En oro finns nu att sjukdomen ska nå Blekinge – då länet pekats ut som extra utsatt. 

– Det är en fasansfull tanke, säger jägaren Kent Löving.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har tidigare undersökt var risken för ett utbrott av afrikansk svinpest är som störst och då pekat ut delar av Blekinge, Skåne, Halland och Sörmland som riskområden. Bland annat på grund av en stor vildsvinspopulation och mycket trafik från länder med pågående utbrott av sjukdomen.

Och under fredagen kom beskedet att ett dött vildsvin hittats och utreds för svinpest, i just Sörmland.

Drabbar allmänheten

Under torsdagen bekräftades det första fallet av virussjukdomen i Sverige, då i Fagersta i Västmanland, där ett område på upp emot 1 000 kvadratkilometer nu spärras av.

Kent Löving, jägare och kommunikatör för Jägareförbundet i Blekinge, fasar för att det här bara kan vara ett första fall – och att vi snart kommer se fler runt om landet.

– Det är fruktansvärt och skulle drabba alla i allmänheten. Blir ett område drabbat får du inte vara i skogen över huvud taget, inte gå ut och plocka svamp eller bär eller jaga. Det är en stor begränsning för oss svenskar med allemansrätten och vanan att bara kunna gå ut.

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen drabbar inte människor eller andra djurslag.

Akut afrikansk svinpest ger hög feber, upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd. Huden blir ofta blåaktigt på delar av kroppen och djuret går ostadig och okoordinerad. Andningssvårigheter, ögonflöde, kräkningar, diarré samt blödningar från mun och ändtarm kan också förekomma.

Smittade djur dör vanligen inom fem till tio dagar.

Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur – även om köttet varit fryst.

Afrikansk svinpest kan överföras via levande djur, kläder, bilar och redskap. Fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk i en smittad zon måste rengöras och desinficeras.

Källa: Jordbruksverket, SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.