Ronneby kommun har satsat på nystartsjobb sedan 2016. Foto: SVT

Beslut: 150 nystartsjobb i Ronneby nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare satsningar på nystartsjobb har visat sig vara framgångsrika i Ronneby kommun. Nu har kommunfullmäktige beslutat att konceptet kommer tillbaka nästa år, med fler platser.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att arbetslösheten är en stor utmaning i Ronneby, speciellt bland utrikesfödda.

För att komma åt problemet har en rad satsningar gjorts, med nystartsjobb som den största insatsen. Nu har kommunfullmäktige beslutat att fortsätta med konceptet 2021, med start direkt efter nyår.

– Det är viktigt för kommunen. Vi kan se att nystartsjobben sänker våra siffror för försörjningsstöd, som länge legat högt, säger Therese Bohnsack, chef på enheten för arbetsmarknad och integration. 

Fler platser än tidigare år

Det som skiljer nästa års satsning är att det blir fler platser under en kortare period. De 150 platserna kommer att vara fördelade över två halvårsperioder. Under 2020 hade kommunen hundra årslånga platser.

Nystartsjobb är en arbetsmarknadspolitisk insats riktad till nyanlända och långtidsarbetslösa som kommunen använt sig av under de senaste åren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.