Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten pekar på flera brandrisker vid Blekinge museums föremålsmagasin på Rosenholm i Karlskrona. Hör mer i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Stora brandrisker för Blekinge museums samling – underkänt på flera punkter

Uppdaterad
Publicerad

60 000 föremål och en miljon foton. Stora delar av Blekinge museums samling förvaras i föremålsmagasinet – en lokal med stora brister i brandskyddet.

– Får man en stor brand så är frågan om man kan rädda föremålen.

Det säger Claes Nicklasson, ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten i Östra Blekinge som ger Blekinge museum underkänt på flera punkter i brandskyddet för föremålsmagasinet på Rosenholm i Karlskrona.

Brandlarmet har inte testats tillräckligt ofta och larmets detektorer täcker inte tillräckliga ytor. Bland annat finns ingen detektor alls i fotoarkivet – där en miljon foton förvaras.

– Risken är att man får ett senare larm som upptäcks senare och får en senare insats, säger Claes Nicklasson.

Föremålen utsatta

Räddningstjänsten anser även att museet behöver komplettera brandskyddet med ett sprinklersystem – något som museet motsätter sig, vilket SVT tidigare rapporterat.

Magasinet håller regelbundet öppet för allmänheten och kan ta emot upp till 150 personer. Men det är främst det kulturhistoriska värdet som är i fara, menar räddningstjänsten.

– Vi tror att besökare kommer att kunna komma ut. Men får man en ordentlig brand är det frågan om det går att rädda föremålen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.