Här förs den misstänkta in i rättegångssalen. Foto: SVT

Miljoner i skadeståndskrav mot idrottsprofilen

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade idrottsprofilen i Blekinge riskerar – förutom ett fängelsestraff – att få betala skadestånd på flera miljoner kronor till de ungdomar han har tränat under flera år.

I dag inleddes rättegången mot den 41-årige så kallade idrottsprofilen, som har åtalats för 45 fall av grov misshandel och 55 fall av grovt olaga tvång mot tolv ungdomar.

Totalt yrkar de tolv målsägandena på drygt 2,6 miljoner kronor i skadestånd av 40-åringen. Främst avser skadeståndskraven ersättning för den kränkning ungdomarna menar att de har genomgått, samt för sveda och värk.

Idrottsledare dömd för övergrepp

”Samtliga var underåriga barn”

Pia Lindström är målsägandebiträde för tre av de drabbade.

– Jag vill förtydliga att vid samtliga tillfällen har mina målsäganden varit underåriga barn, säger hon, i samband med skadeståndsyrkandet.

Övergreppen ska bland annat ha bestått i att 41-åringen har bundit fast ungdomarna, förhindrat deras andning med slangar i munnen och påsar över huvudet. I flera fall ska han även ha piskat ungdomarna med en ridpiska, samt fäst metallklämmor på ungdomarnas kroppar för att orsaka smärta.

Följ SVT Nyheter Blekinges direktrapportering från rättegången här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet