Nermina Barjamovic tillsammans med sin bror Rijad Rovcanin. Foto: SVT

Stora skillnader i habiliteringsersättning: ”Orättvist och nedvärderande”

Publicerad

50 kronor om dagen i Olofström. 150 kronor om dagen i Karlshamn.

Så stor är skillnaden i länet mellan lägst och högst ersättning till personer med funktionsvariation som deltar i daglig verksamhet, enligt LSS.

– Orättvist och nedvärderande, säger Nermina Barjamovic.

För Nermina Barjamovics bror Rijad Rovcanin i Olofström är habiliteringsersättningen viktig. Men pengarna räcker inte långt.

Att gå på daglig verksamhet i Jämshög tillsammans med andra är inte ens ett alternativ då det skulle kosta mer än vad han får ut i ersättning. 

– Det har han inte råd med. Då hade han gått med förlust varje dag. Att ta bussen dit och hem och lunch och fika. Det tycker jag är skandal, säger hon.

Kan välja att betala ut

Habiliteringsersättningen är en peng som kommuner kan välja att betala ut till personer med funktionsvariation som deltar i daglig verksamhet, enligt LSS. Kommuner uppmuntras att dela ut en ersättning men får själva välja belopp. Det gör att det skiljer sig stort i hur mycket de betalar ut.

Olofström är den kommun som betalar ut lägst ersättning i Blekinge, 50 kronor om dagen. I grannkommunen Karlshamn är ersättningen tre gånger så hög.

– Vi som anhöriga tycker att det är orättvist och nedvärderande. Man blir ledsen, säger Nermina Bajramovic.

Så här mycket betalar kommunerna i Blekinge ut i habiliteringsersättning:

Karlshamn: 28 kronor per timme (ca 168 kronor per dag)

Karlskrona: 111,65 per dag

Ronneby: 7,90 per timme + påslag i form av statsbidraget i juni och december (ca 50 kronor per dag + påslag)

Sölvesborg: 55 kronor per dag

Olofström: 50 kronor per dag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.