Foto: SVT/TT

Olika syn på ersättningen bland länets kommuner

Publicerad

Kommunerna i länet har olika syn på habiliteringsersättningen och hur statsbidraget har kunnat användas.

Hur mycket kommunerna i länet betalar ut i habiliteringsersättning skiljer sig åt. I Blekinge betalar Olofström ut 50 kronor per dag, vilket än lägst ersättning i länet.

– Vi gjorde en höjning 2018 och vi kommer att se över den här ersättningen kommande år, säger Robert Schelin, verksamhetschef för funktionsstöd i Olofströms kommun.

Använt statsbidraget olika

En anledning till de stora skillnaderna mellan kommunerna är hur de hanterat det statsbidrag som skjutits till för att fler kommuner ska kunna höja sin ersättning. Sedan 2018 har Socialstyrelsen på uppdrag av regeringen fördelat 350 miljoner kronor i bidrag till landets kommuner.

Karlshamns kommun har använt bidraget till att tillfälligt höja sin habiliteringsersättning till 28 kronor i timmen vilket motsvarar 168 kronor per dag räknat på sex arbetstimmar. Det är högst i länet.

– Det är igen stor peng men det blir ändå någonting extra i plånboken, säger Ulla Sandgren (S), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Höjningen kommer dras tillbaka

Olofströms kommun valde att inte utnyttja sitt bidrag.

– Statsbidraget ger möjlighet till utökning under en begränsad period och sedan får kommunen själv finansiera höjningen. Så vi valde att behålla vår nivå, säger Robert Schelin.

Det finns hittills inga tecken på att statsbidraget kommer att delas ut även nästa år och då kommer flera kommuner som utnyttjat bidraget att gå tillbaka till en lägre nivå.

I Karlshamn innebär det en halvering jämfört med nu. Trots sänkningen ser de ut att fortsatt ha den högsta ersättningen i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.