Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
29-åringens leasade Ferrari exploderade i oktober. Foto: Linslusfoto

Storbedragarens advokat döms för grovt penningtvättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den advokat som tidigare representerade storbedragaren i Blekinge döms nu av Hovrätten över Skåne och Blekinge för grovt penningtvättsbrott. Det var i samband med att den stora bedrägerihärvan, som omfattade nära hundra miljoner kronor, uppdagades som brottsmisstankar även riktades mot advokaten.

Storbedragaren, eller Ferrarimannen som han också kallas, dömdes för att ha lurat av runt 90 privatpersoner totalt runt 100 miljoner kronor. Nu döms även bedragarens tidigare advokat i svallvågorna av brotten.

Det var den 1 november 2017 då advokaten kallades till en kombinerad kvarstads- och häktningsförhandling mot storbedragaren. Samma dag överförde advokaten 225 000 kronor från bedragarens klientmedelskonto till ett konto som tillhörde en av hans vänner. En vän som sedermera även han dömdes för brott.

En vecka efter att häktningen och kvarstaden fastslagits överförde advokaten ytterligare 75000 kronor till bedragarens sambo, även hon dömd för brott. Båda överföringarna skedde på begäran av Storbedragaren. Pengarna som överfördes hade kommit in till advokatbyrån från Kronofogdemyndigheten.

Friades i tingsrätten

I tingsrätten friades advokaten då det ansågs handla om ordinära utbetalningar, men nu går alltså Hovrätten på en annan linje och dömer honom för grovt penningtvättsbrott.

I domen skriver de att advokaten ”insett att det fanns en avsevärd risk för att de medel som omfattades av de aktuella överföringarna härrörde från NN:s brottsliga verksamhet” och att han inte kan ”åberopa advokatetiska handlingsnormer som ursäkt för sitt agerande”.

Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet