Se SVT:s livesändning bland annat från Blekinge tingsrätt och med intervjuer med 31-åringens försvarare. Foto: Polisen

Dom i jättelika härvan – fängelse för lyxbedragare i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte lyxbedragaren tros ha lurat till sig miljonbelopp från 96 privatpersoner – i dag dömdes han till fängelse i fyra år och tio månader.
– Det har tagit både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt otroligt hårt på mina klienter, säger Maria Lidsten som företräder 33 målsäganden.

Rättegången mot 31-åringen som misstänks för grova bedrägerier började i december och har pågått under hela våren. De 96 drabbade privatpersonerna, från bland annat Blekinge, Halland, Göteborg, Värmland, Jönköping och Stockholm, har väntat i flera år på att processen ska få ett slut.

Åklagare Kjell Janneson yrkade på åtta års fängelse – tingsrätten valde att döma honom till fängelse i fyra år och tio månader. Han dömdes också att betala över 85 miljoner i skadestånd.

I sin dom slår tingsrätten fast att samtliga bedrägerier som affärsmannen i Blekinge fälls för, har byggt på fiktiva affärsupplägg.

Han frias dock för sju misstänkta grova bedrägerier.

Mötte 31-åringen i rätten

För flera av de drabbade – varav vissa förlorat miljonbelopp efter att ha investerat i 31-åringens affärsverksamhet – var mötet med den misstänkte i rätten jobbigt.

– En del har tagit det hårt, säger Maria Lidsten.

Hur ser dina klienter på sina chanser att få pengarna tillbaka?

– Våra förhoppningar att få tillbaka en del av pengarna är ganska goda, säger Maria Lidsten.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En del av de drabbade i det misstänka investeringsbedrägeriet lever på existensminimum, andra har miljonskulder, enligt Maria Lidsten, som företräder 33 målsäganden. Hör henne berätta mer i videoklippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet