Många lantbrukare från hela landet har berättat att de hotats av djurrättsaktivister inför sina kosläpp. Foto: SVT

Stort publikt stöd till lantbrukare inför kosläppen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera lantbrukare gick ut i media och berättade om hot från djurrättsaktivister inför kosläppen har ett enormt publikt stöd kommit in.

– De förfasas över att det ser ut så här. Jag har fått väldigt mycket mejl och påstötningar, säger Per Brunberg, lantbrukare i Blekinge.

Lantbrukare från hela Sverige vittnade i medier om hur djurrättsaktivister hotat att närvara på och störa årets tradtitionsenliga kosläpp, när korna släpps ut på grönbete för första gången på säsongen. Per Brunberg, lantbrukare i Blekinge, är en av dem.

– Man blir ju rädd när man läser i sociala medier där tonläget kan vara helt absurt, sa han till SVT Blekinge i förra veckan.

Sedan dess har han fått ett enormt stöd från alla håll och kanter.

– Det har varit väldigt glädjande. Jag har fått väldigt mycket mejl och påstötningar. Det är det roligaste jag vet att släppa ut korna, säger Per Brunberg.

Inställda kosläpp i norr

Samtidigt har samtliga Arla-bönder i Gästrikland valt att ställa in kosläppen till följd av hoten. Något som gör Per Brunberg bestört.

– Är det sant? Det är ju förfärligt. Jag tycker att det ger helt fel signaler att ställa in, jag skulle aldrig i livet göra det, säger han.

Han hoppas dock fortfarande på att polisen kan besöka kosläppet nästa söndag för att förhindra eventuell oro.

– Jag vet ju att polisen har mycket att göra, men om de bara kunde ta en promenad på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.