– Det var det största utsläppet som vår flygpersonal hade sett, av ämnen som inte är olja, säger Mattias Lindholm, presskontakt på Kustbevakningen. Foto: Kustbevakningen

Stort utsläpp upptäckt i Östersjön – Kustbevakningen inleder utredning

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen har upptäckt ett större utsläpp i Östersjön, sydost om Öland. Det handlar om 26 kvadratkilometer av ett misstänkt skadligt ämne.

Nu inleder myndigheten en förundersökning om brott.

Under onsdagen upptäcktes utsläppet av Kustbevakningen som ligger ungefär sju mil sydost om Ölands södra udde. Det är inte fastställt vad det handlar om för ämne, men det liknar olja.

– Det preliminära resultatet är att det inte skadligt för människor. Det är inte mineralolja men påminner om och delar egenskaper med olja, säger Mattias Lindholm, presskontakt på Kustbevakningen.

Ämnet kan dock vara skadligt för djurlivet och miljön. Kustbevakningen har varit på plats sedan i onsdags och tagit prover på ämnet.

– Vi gör ingen miljöräddning eftersom vi bedömer att utsläppet inte går att ta hand om. Vi kommer flyga över området idag och se om utsläppet finns kvar, säger Mattias Lindholm.

Övervakar hur utsläppet driver

I nuläget beräknas utsläppet inte nå Blekinges kust utan fortsätta driva söderut men Kustbevakningen kommer övervaka utsläppet med flygplan under eftermiddagen.

– Det var det största utsläppet som vår flygpersonal hade sett, av ämnen som inte är olja, säger Mattias Lindholm.

Nu har Kustbevakningen inlett en förundersökning om misstänkt brott mot Lagen om åtgärder mot förorening från fartyg.

– Vi har en hypotes om vad som har skett. Nu analyserar vi vattenprovet och undersöker närmare varifrån utsläppet kan tänkas komma. Vi utesluter inte utredningsåtgärder i utlandet, säger Jonatan Tholin, Kustbevakningens förundersökningsledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.