Över tre ton skräp hittades i sommarens strandstädning längs Ronnebys kust. Foto: SVT

Över tre ton skräp hittades vid Ronnebys kustlinje

Publicerad

Under tre månader har stränderna i Ronneby kommun städats. Totalt samlades 3,4 ton skräp in. Efter de två tidigare årens strandstädningar har nu hela kuststräckan i kommunen blivit städad.

Juli till september har en städinsats genomförts längs kusten från båt, på uppdrag av kommunen. När nu städsatsningen har summerats, är Sofie Samuelsson, miljöutvecklare på Ronneby kommun, nöjd med resultatet.

– Ja, absolut. Vi har samlat in mer än vad vi har tänkt oss. Det är jättepositivt att man tar bort så mycket som inte ska vara där.

Sofie Samuelsson är miljöutvecklare på Ronneby kommun Foto: SVT

Totalt har nio mil kust städats under tre år, vilket innebär hela kommunens kustlinje. Naturvårdsverket beviljade i år drygt en halv miljon kronor till satsningen.

Fick jobb i ett år

Strandstädningen har också inneburit att fyra personer fick anställning i tre månaders tid, och två av dem har tack vare projektet hittat nya arbetsgivare för det närmaste året.

I somras träffade SVT:s reporter strandstädarna på öarna runt Ronneby:

Fakta: Det här skräpet hittade man

Trä

Takpapp

Plastdunkar

Rep och tampar

Plast- och glasflaskor

Frigolit

Surfbräda

Bildäck

Sprayburk

Patronhylsor

Kabeltrumma

Totalt har 14,2 ton strandskräp samlats in från skärgården på tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.