Foto: TT

Studieförbunden i Sölvesborg: ”Tänk om – gör rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbunden i Sölvesborg har samlat sig kring ett gemensamt öppet brev till kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare för att visa på studieförbundens verksamhet i kommunen och vad man faktiskt får för sina pengar. Men även hur anslaget i Sölvesborg står sig i jämförelse med andra kommuner.

Som SVT Nyheter har berättat tidigare har samstyret i Sölvesborg beslutat att dra ner anslaget till studieförbunden med en fjärdedel, något som studieförbunden nu vänder sig mot. I det öppna brevet skriver man bland annat att innan neddragningen betalade kommunen 22,50 kronor per invånare, där snittet i länet är drygt 33 kronor. Högst betalar Olofströms kommun med 52,14 kronor per invånare.

De skriver vidare i det öppna brevet, ”Om nedskärningen genomförs betraktar vi det som en utmaning av studieförbunden och deras medlemsorganisationer och en diametralt motsatt inställning till kulturverksamhet jämfört med andra kommuner i närheten.”

De redovisar också att för varje krona som kommunen satsar får man verksamhet för mellan sju till nio kronor, när statsbidrag, deltagaravgifter och projektfinansiering är inräknat.

– Man får mycket för pengarna och Sölvesborg är på intet sätt en kommun som ligger i topp i anslagshänseende, tvärtom, säger Peter Johansson, Blekinge Läns Bildningsförbund, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.