Foto: SVT

Styckmordsfallet: Misstänkta ska sinnesundersökas – innan rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Anna Johansson förbereder ett åtal i det uppmärksammade styckmordsfallet i Karlskrona.

Rättegångsstart blir i mitten av maj – men först ska de båda misstänkta genomgå utvidgade sinnesundersökningar.

Förundersökningsprotokollet är sedan ett par veckor ute på slutdelgivning hos försvaret, som har fram till den 19 april på sig att inkomma med synpunkter eller begäran om komplettereingar.

Om tidsplanen håller räknar Anna Johansson med att väcka åtal den 26 april, det framgår av den framställan om förlängd åtalstid som lämnades in till Blekinge tingsrätt under tisdagen.

Styckmord i Karlskrona

Det innebär att rättegången inleds omkring den 10 maj.

Men först vill Johansson att de misstänkta männen, nu 22 och 23 år gamla, genomgår en utvidgad rättspykiatrisk undersökning.

Erkänt delaktighet

Den mindre utredning som gjorts indikerade att de båda kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning – både vid gärningstillfället och vid undersökningstillfället.

Männen har i varierad grad erkänt delaktighet i brottet, som initialt utreddes som ett försvinnande.

Det 57-åriga offrets kvarlevor påträffades senare styckade i en grav på skärgårdsön Varö, sedan den misstänkte 23-åringen i förhör pekat ut platsen.

SVT Nyheter Blekinge har förgäves sökt Anna Johansson samt de försvarsadvokaterna Eric Widner och Karl Hamstedt för kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet