Tio vittnen har kallats till att vittna i styckmordsrättegången i Karlskrona. Här sammanfattar reporter Jennifer Alm dagen i rättssalen. Foto: SVT

SVT:s reporter sammanfattar vittnesmålen

Uppdaterad
Publicerad

Tio vittnen har åklagaren kallat till att vittna under onsdagen i styckmordsrättegången i Karlskrona. Två män är åtalade för mord och brott mot griftefriden efter att en 57-årig man dödats i Karlskrona i juli förra året. I klippet sammanfattar reporter Jennifer Alm dagen i rättssalen.

Under rättegångens femte förhandlingsdag ska tio vittnen förhöras, kallade av åklagare Anna Johansson. Det handlar om personer som har gjort iakttagelser från mordkvällen, men också personer från både offrets och de åtalades bekantskapskrets.

Även personer kopplade till den näringsverksamhet som de åtalade har varit engagerade kommer att höras av rätten.

Styckmord i Karlskrona

Första vittnet

Det första vittnet berättade om försäljningen av den båt som användes för att transportera väskor med 57-åringens kvarlevor till Varö. 22-åringen köpte den ungefär en månad innan mordet och 23-åringen betalade för båten.

I polisutredningen hittades senare 57-åringens blod i båten. SVT Nyheter Blekinge har tidigare avslöjat att 22-åringen dagen efter mordet kontaktade ansvariga för ett småbåtsvarv för att fråga om möjligheten att hyra en ledig uppläggningsplats för vinterförvaring.

Inköp av bågsåg

Åklagaren kallade även ett vittne som arbetade i den butik där bågsågen köptes in. Vittnet identifierade för rätten att det var 22-åringen som hade köpt verktyget samma dag som 57-åringen mördades.

Bågsågen som användes för att stycka kroppen under mordkvällen. Den hittades senare gömd i ett förråd i de åtalades företagslokal. Foto: Polisens förundersökning

Såg åtalad lasta väskor

En boende i samma fastighet som lägenheten där 57-åringen dödades berättade för rätten om iakttagelser tidigt morgonen efter mordet. Vittnet berättar att hon ser 22-åringen och ytterligare en person vid bryggan med en kärra med väskor på.

De lastade sedan ner väskor i båten.

– Man ser att han har svårt att få i dem för det är så tungt, säger vittnet.

Skyller på varandra

Vid förhören av de åtalade har de erkänt delar av gärningen men under rättegången första dagar har det blivit tydligt att de skyller planeringen av mordet på 57-åringen på varandra.

22-åringen erkänner att han utdelade de dödande slagen med en skiftnyckel, och 23-åringen erkänner att han styckade kroppen med en bågsåg och en kniv. Kvarlevorna transporterade de sedan med båt till Varö och begravde i en skogsdunge.

SVT:s reporter Jennifer Alm är på plats i Blekinge tingsrätt och följer rättegången och fick bland annat lyssna till hur en boende i den aktuella fastigheten reagerade över att det spolades mycket vatten i intervaller i de mordåtalades badrum under natten.

– Det är ett ljud jag är van vid att höra, men inte vid den tidpunkten.

Vittne menar att 23-åringen var styrande

Efter lunch hördes ett vittne med koppling till näringsverksamheten som de båda åtalade männen var engagerade i, och som fick frågor om hur männen agerade mot varandra. Åklagaren Anna Johansson menar att planeringen av mordet har skett i samförstånd – medan de två åtalade skyller på att den andra varit den drivande parten.

Vittnet som träffat de båda männen tillsammans sa i sitt förhör att hon upplevde att 23-åringen var styrande i näringsverksamheten, bestämde allt och genomförde saker, och att 22-åringen var väldigt påverkad av vad 23-åringen sa.

Åklagaren frågade vittnet om hon kände igen att 23-åringen ska ha blivit manipulerad av 22-åringen – vilket han uppgett i förhör.

Då svarade vittnet att hon har upplevt att 22-åringen sagt saker som hon förstod inte var sanna. Bland annat berättelser om att 57-åringen skulle vara inblandad i ryska maffian, och att maffian var ute efter de åtalade.

Senare under onsdagen hördes polisens sökinsatsledare Mattias Svensson i rätten. Han fick svara på frågor om varför insatsen koncentrerades till havs och berättade att sökorganisationen Missing People letade efter kroppen på Varö.

– Min bild är att man slutade söka ungefär tjugo meter från där graven sedan påträffades. Man hann inte längre den dagen, sa han i rätten.

SVT:s reporter Jennifer Alm. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet