Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad kommunalrådet Bengt Jönsson (KD) tror att det kommer landa och varför oppositionsrådet Sandra Bizzozero (S) är kritisk. Foto: Henrik Friberg/SVT

Styret oenigt om Kulturhusets placering – startar ny styrgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhusets placering var en av de hetaste valfrågorna och partierna i den nya Karlskronaalliansen var splittrad i frågan. Över hundra dagar senare är de fortfarande inte eniga om Kulturhusets framtid.

– Vi är eniga om att tillsätta en ny styrgrupp, säger kommunalrådet Bengt Jönsson (KD) som har ansvar för kulturfrågor i det nya styret.

Under de drygt fyra månaderna sedan valet har det nya styret fokuserat på budgeten. Men Kulturhuset är en högprioriterad fråga, understryker Jönsson. Trots det, väntas den nya styrgruppen tillträda först till sommaren.

Inför valet ville Moderaterna och Liberalerna fortsätta med Stortorget medan Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna hoppades få till en folkomröstning för att placera kulturhuset på Hattholmen.

Än har styret inte spikat någon ny placering.

– Det är svårt att säga just nu vart vi kommer att landa, säger Bengt Jönsson.

Enligt Christopher Larsson (SD) är Stortorget inte aktuellt över huvud taget, skriver han i ett mejl till SVT.

”Uppenbart oense”

Oppositionsrådet Sandra Bizzozero (S) är kritisk till att processen drar ut på tiden.

– Det är uppenbart att det nya styret inte är överens. Och det är ganska allvarligt när man inte är överens i sådana stora frågor för kommunens utveckling.

Ni hade åtta år på er att få ett kulturhus på plats under ert styre.

Det är klart att en så stor satsning tar tid, men vi var väldigt nära en lösning. Partierna nu har ju haft två skilda åsikter så det ska bli intressant att se var man står nu.

Hör mer om planerna i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturhuset har redan kostat skattebetalarna 20 miljoner kronor, innan bygget ens har börjat. Foto: Karlskrona kommun/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.