Allmänheten uppmanas att skicka in bilder på sina fästingar till SVA. Foto: Erlend Aas/TT

Uppmaningen: Skicka in bild på din fästing

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, få hjälp att rapportera in fynd av fästingar. Därför uppmanas allmänheten att skicka in bilder på sina fästingar – för att bidra till kartläggningen.

Ökade temperaturer och längre växtsäsong har lett till att fästingarna har brett ut sig mer i landet och med det förändrade klimatet har också nya arter upptäckts.

Exotiska fästingar som påträffas i Sverige bidrar till ökad risk för att djur och människor kan smittas av fästingburna parasiter, bakterier och virus, som i dag inte förekommer i vårt land.

Klimatkrisen

”Hoppas många vill bidra”

Med hjälp av ett nytt bildbaserat webbverktyg vill SVA få in allmänhetens bilder på fästingar de träffar på. Syftet är att kunna kartlägga utbredningen samt identifiera var arterna finns.

– Vi vet att det finns ett stort intresse för fästingar och fästingburna sjukdomar. Det här engagerar och nu hoppas vi att många vill bidra till den här insamlingen, säger Anna Omazic, forskare vid SVA.

Inledningsvis kommer bilderna att analyseras manuellt men kommer senare att hanteras genom AI.

Hur rapporterar jag min fästing?

• När du hittar en fästing på ett djur, dig själv, eller i naturen – gå in på webbverktyget rapporterafasting.sva.se och klicka på den bild som mest liknar den fästing som du hittat.

• Fyll i information om du var du upptäckte fästingen samt var i landet du gjorde fyndet. Ta ett foto på fästingen och skicka in bilden till oss via webbverktyget.

källa: SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet