Arbetet med Aspöfärjans färjeläge har återupptagit. Foto: SVT

Svalorna har flyttat ut – arbetet på Aspöfärjans kaj fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att bygga om färjeläget för Aspöfärjan i Karlskrona har stått stilla i två månader – på grund av backsvalor som byggt bo mitt i grävschaktet. Nu meddelar kommunen att svalorna flyttat ut och att arbetet kan återupptas.

Det var i mitten av juni som beskedet kom att rödlistade backsvalor byggt bo i grävschaktet. Något som föresenade tidsplanen för arbetet med det nya färjeläget.

Men under fredagen meddelade kommunen alltså att de fridlysta svalorna flyttat. Därmed kan arbetet med att förstärka kajen och bygga ett provisoriskt läge återupptas.

– Det känns såklart skönt att arbetet kan återupptas igen, säger projektledaren Richard Andersson.

Hur mycket har förseningen kostat kommunen?

– Enligt de beräkningar som gjordes när problemet med svalorna blev känt handlar det om 350 000 kronor.

Rustar upp kajen

SVT har tidigare rapporterat om att den nuvarande kajen på fastlandet i Karlskrona där Aspöfärjan lägger till ska rustas upp. Under arbetet ska därför ett provisoriskt färjeläge anläggas i närheten.

Men även det provisoriska färjelägret behöver upprustning. Ett arbete som nu kan återupptas, efter att ha pausats på grund av fåglarna.

Exakt hur lång tid arbetet kommer att pågå vet kommunen inte i dagsläget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera backsvalor har flyttat in mitt i byggarbetet av Aspöfärjans kaj. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.