Lucia Johansson menar att utbudet har kraftigt minskat och att konkurrensen om platserna är mycket större än tidigare. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Svårt att få jobb efter studenten: ”Sökt i flera månader”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som tog studenten i somras är i högre grad arbetslösa än tidigare års studenter. Lucia Johansson från Mörrum är en av dem – hon har förgäves sökt jobb i flera månader.

Enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen är fler av de ungdomar födda 2001, de som tog studenten i somras, inskrivna som arbetssökande – jämfört med studenter åren innan.

En av de 01:or i Blekinge som aktivt söker jobb utan resultat, är Lucia Johansson från Mörrum. Hon har sökt jobb i flera månader nu och hoppas få jobb till sommaren.

Generation corona

– Det har varit ett otroligt tufft år för oss som har blivit inkastade i arbetslivet i det här läget i världen. Jag har gjort det bästa jag kan av situationen, men det är frustrerande, säger hon.

Inga planer på studier: ”Målet är att jobba”

Att hoppa på en utbildning som hon egentligen inte vill är inget alternativ för Lucia Johansson. Hon drömmer om att så snart som möjligt kunna få göra det hon hade tänkt sig innan pandemin bröt ut.

– Jag vill ju inte börja plugga något som jag inte alls kommer ha nytta av i framtiden, säger Lucia Johansson.

Hör mer av intervjun med Lucia Johansson i klippet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Generation corona

Mer i ämnet