Annika Sundén, analyschef på arbetsförmedlingen. Foto: TT/SVT

Fler ungdomar sökte till högskoleutbildningar efter studenten

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har snart gått sedan den första coronakullen tog studenten och effekterna av pandemin syns i statistiken. Nära 30 procent fler 19-åringar sökte högskoleutbildningar i höstas jämfört med året innan. En effekt av att pandemin slagit mot de unga och jobben.

– Vi har fler studenter i högskolan nu än på många år, säger Sofia Berlin Kolm, utredare på Universitetskanslerämbetet, UKÄ.

Förra våren tog den första så kallade coronakullen studenten – ungdomar vars sista termin i gymnasiet präglades av distansundervisning, inställda examensfester och hoppet om en ljusnande framtid förmörkad av en global farsot. För att dämpa effekterna av pandemin öppnade universitet och högskolor fler platser och ansökningarna strömmade in.

Antalet ansökningar till högskolor och universitet höstterminen 2020 ökade i alla åldersgrupper men var särskilt stor bland 19-åringarna.

Generation corona

Den gruppen ökade med 28 procent jämfört med 2019, enligt statistik från UKÄ som presenterats i en rapport.

– Vi antar att det beror på den försämrade arbetsmarknaden för yngre personer eftersom vi ser en ökning just bland 19-åringarna som gick ut gymnasiet 2020, säger Sofia Berlin Kolm.

Fler arbetslösa innan pandemin

Att fler högskolestuderande har haft en dämpande effekt på arbetslösheten bland unga märks tydligt i arbetsförmedlingens statistik som SVT Nyheter har sammanställt.

När 19-åringarna tog studenten förra våren var det betydligt fler som blev arbetslösa jämfört med motsvarande årskullar tidigare år. I juli 2020 skrevs 16 000 ungdomar födda 2001 in på arbetsförmedlingen, jämfört med omkring 11 000 ungdomar födda 1999 och 2000 de två föregående åren. I februari 2021 hade gapet jämfört med motsvarande årskullar minskat, men var ändå 1500 fler arbetssökande än åren innan.

– När krisen slog till var inflödet av unga personer till arbetsförmedlingen stort, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Det beror på att de jobb som ungdomar ofta kan få finns i de branscher som drabbades av pandemin. När höstterminen kom och utbildningsplatserna ökade blev det tydligt att ungdomarna tog chansen att söka och många blev antagna enligt arbetsförmedlingens analys.

– Det var ungefär dubbelt så många av de arbetslösa unga som gick till utbildning i höstas än vad det brukar vara, säger Annika Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Generation corona

Mer i ämnet