Per Engdahl, sektionschef på Arbetsförmedlingen, berättar om hur pandemin påverkat arbetslösheten efter studenten och vilka konsekvenser det kan få på längre sikt. Foto: Erika Landt/SVT//Jessica Gow/TT

Fler arbetslösa efter studenten under coronaåret 2020

Publicerad

De som tog studenten 2020 var i större andel arbetslösa, jämfört med de som tog studenten åren innan, både i Östergötland och på Gotland. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen.

I juni 2020 var antalet nyinskrivna arbetslösa högre i Östergötland bland 18- och 19-åringarna med registrerad gymnasieutbildning, om man jämför med samma grupp åren 2019 och 2018. Även siffran för öppet arbetslösa och i program i samma grupp låg högre än åren dessförinnan. Det här enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

– Vi kan definitivt säga att det var svårare att få det där sommarjobbet för de ungdomar som tog studenten förra året, säger Per Engdahl, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Motala
Antalet nyinskrivna i åldrarna 18-19 år på Arbetsförmedlingen mer än fördubblades efter studenten 2020, jämfört med 2018 och 2019. Foto: SVT Design

Statistiken visar också att vid slutet av 2020 sjönk antalet öppet arbetslösa och i program i samma åldersgrupp, och började närma sig nivån för år 2019. Siffran är dock fortfarande högre än föregående år.

Liknande trend på Gotland

På Gotland kan man se en liknande trend. I juni 2020 ökade antalet nyinskrivna på Arbetsförmedlingen med runt 62 procent jämfört med samma månad 2019. Däremot kan man också se att antalet nyinskrivna minskat det här året, samtidigt som fler i åldersgruppen 18–19 år fått jobb.

Även på Gotland ökade antalet nyinskrivna 18-19 åringar på Arbetsförmedlingen 2020, jämfört med året innan. Foto: SVT Design

Positiv riktning

Per Engdahl berättar att man tror att årets studenter kommer att ha bättre förutsättningar för att få sommarjobb, då de så kallade ingångsjobben för ungdomar, så som restauranger och butiker, är i full gång med att rekrytera inför säsongen.

– Men man bör nog tänka på att vara väldigt aktiv och söka många jobb, även utanför branscher som man inte riktigt önskar eller drömt om, säger han.

Hör Per Engdahl berätta mer om hur studenterna år 2020 påverkats av arbetslöshet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet